Hobby & vrije tijd

Alles wat je moet weten over chiptuning

Auto chiptuning

Hoewel Nederland bekend staat als een echt fietsland, zijn er ook nog vele auto’s te vinden. Dit is niet geheel onlogisch, want door middel van auto’s kun je jezelf makkelijk en snel verplaatsen. Het is de normaalste zaak om dus een auto te hebben en hiermee te rijden. Hoewel het zo normaal is en veel mensen dit ook doen, komt er wel veel kijken bij het maken van een auto. Hierbij is chiptuning bijvoorbeeld erg belangrijk. Alleen wat is chiptuning en wat moet je daarover weten? Hieronder lees je er alles over.

Wat is chiptuning?

Chiptuning is een bekende term onder veel auto gebruikers. Deze term wordt gebruikt voor motormanagement optimalisatie van personenauto’s. Door middel van chiptuning, wordt de motor van een auto krachtiger, zuiniger, soepeler en sneller. 

Wanneer een auto geleverd wordt, zal een autofabrikant altijd de veiligheidsmarge calculeren. Door middel van de veiligheidsmarge, zal de auto in de meest extreme omstandigheden blijven functioneren. Hierbij zijn in Europa de omstandigheden van brandstof-, olie kwaliteit en onderhoudsinterval goed te noemen. Het geeft organisaties dus de mogelijkheid om de veiligheidsmarge te verbeteren zonder schade aan de motor te geven. 

Chiptuning voor alle auto’s zinvol

Op het moment dat je na zit te denken over chiptuning, is het natuurlijk wel zo handig om te weten of dit ook bij jouw auto gedaan kan worden. Daarnaast is het ook wel zo fijn om te weten of het zinvol is. Zo zijn er namelijk erg veel verschillende merken auto’s, waarbij ieder merk ook weer veel verschillende soorten bevat. Gelukkig kan bij bijna elke auto chiptuning gedaan worden. Daarnaast valt er ook nog eens vermogenswinst te behalen bij de meeste auto’s. Toch kun je vaak vooraf niet weten of het zinvol is. De reden hiervan is dat het kan verschillen op de wensen die je wellicht zelf nog hebt. 

De invloed van chiptuning op het brandstofverbruik

Het brandstofverbruik bij een auto hangt af van het gaspedaal. Wanneer je gebruik wilt maken van chiptuning, kan je gebruikmaken van eco-tuning. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een combinatie van aanpassingen. Als eerste kun je door middel van chiptuning het rendement verhogen, maar ook worden er een aantal aanpassingen gedaan om de bestuurder te motiveren optimaal om te gaan met het verhoogde rendement. Door chiptuning zal het verbruik van de auto bij hetzelfde gebruik omlaag gaan. De motor zal beter presteren, maar zal hier minder brandstof voor nodig hebben. Wanneer de bestuurder juist gebruik zal gaan maken van het verbeterde rendement en dus harder op gaat trekken of rijden, zul je zien dat het verbruik niet erg veel zal gaan dalen. 

Door wie wordt chiptuning uitgevoerd?

Chiptuning moet door iemand gedaan worden. Dit kan gedaan worden door een persoon die mechanische basisvaardigheden bezit en daarnaast toegang heeft tot een paar gereedschappen. Ook kan het daarnaast gedaan worden door een professionele monteur die getraind is in het afstemmen van motoren op prestaties. Hoe dan ook is degene die je auto verder helpt moet hierin gespecialiseerd en ervaar je hiervan de voordelen.