Wonen & tuin

Dekbedovertrek wit de norm

Beddengoed heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van dierenhuiden en bont. Vandaag de dag hebben we een overvloed aan materialen en kleuren om uit te kiezen als het gaat om beddengoed. Maar één kleur is altijd de standaard geweest: wit. Waarom is dat zo? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van de dekbedovertrekken en waarom wit vandaag de dag nog steeds de norm is!

Een korte geschiedenis van beddengoed

Vroeger hadden mensen niet de luxe van beddengoed. Zij sliepen op elke beschikbare ondergrond, of dat nu de grond, een boomtak of een stapel bladeren was. Naarmate de tijd verstreek en de mensen zich op één plaats gingen vestigen, begonnen zij dierenhuiden en bont als beddengoed te gebruiken. Dit was waarschijnlijk te danken aan het feit dat deze materialen gemakkelijk verkrijgbaar waren en voor warmte konden zorgen.

Naarmate de beschavingen zich ontwikkelden, ontwikkelden zich ook de materialen die voor beddengoed werden gebruikt. Wol, linnen en katoen werden populair omdat zij zachter waren dan dierenhuiden en bont en gemakkelijk gewassen konden worden. Al deze materialen waren echter vrij duur, zodat alleen de rijken zich ze konden veroorloven. De armen moesten het doen met wat ze konden vinden dat was meestal hooi, stro, of zelfs alleen hun eigen kleren.

Pas aan het eind van de 19e eeuw werd beddengoed toegankelijker voor de massa. Dit was te danken aan de industriële revolutie en de massaproductie van textiel. Plotseling kon iedereen zich een zachte, comfortabele slaapplaats veroorloven. En welke kleur kozen de meeste mensen voor hun beddengoed? Wit!

Waarom lijkt iedereens dekbedovertrek wit te zijn

Een van de redenen dat zoveel mensen kiezen voor een wit dekbedovertrek zou kunnen zijn dat wit beddengoed gewoonweg esthetischer is dan andere kleuren. Witte lakens en dekbedden stralen netheid en raffinement uit. Ze kunnen ook een kleine slaapkamer groter en lichter laten lijken, doordat het het licht reflecteert.

Een andere reden waarom wit de norm is, is omdat het gemakkelijk te onderhouden is. Het is goed te zien wanneer het vies is en dus gewassen moet worden. Bovendien kunnen witte lakens altijd gebleekt worden, wat een makkelijke manier is om hardnekkige vlekken te verwijderen. 

Ten slotte is wit goed te combineren met alle andere kleuren. Als je het type bent dat het leuk vind om vaak het interieur van je kamer te veranderen, of bijvoorbeeld om de zoveel tijd een nieuw kleurtje aan de muren wil geven, maar niet iedere keer opnieuw je beddengoed wil moeten vervangen. Dan is wit een tijdloze oplossing.
Zo, daar heb je het! Een korte geschiedenis van dekbedovertrekken en waarom wit vandaag de dag nog steeds de standaard is. Of je nu op zoek bent naar een schone en eenvoudige look of je wilt dat je beddengoed een statement maakt, als je dekbedovertrek wit is, zit je goed. Bedankt voor het lezen!