Geen categorie

Hebben we plastische chirurgie echt nodig?

Hebben we plastische chirurgie echt nodig?

Het lijkt wel of we tegenwoordig overal worden overspoeld met beelden van perfecte mensen. We zien ze op reclameborden, in tijdschriften en overal op sociale media. En het is geen wonder dat velen van ons zich onzeker voelen over hun eigen uiterlijk. Met zoveel druk om mooi te zijn, is het geen wonder dat steeds meer mensen plastische chirurgie laten uitvoeren om te “corrigeren” wat ze niet mooi vinden aan zichzelf. Maar is die facelift echt nodig? Is plastische chirurgie het antwoord op onze problemen met ons uiterlijk? Of zijn er andere manieren om een gevoel van zelfvertrouwen en geluk te bereiken? 

De voor- en nadelen van plastische chirurgie

Plastische chirurgie kan veel voordelen bieden, zoals een beter gevoel van eigenwaarde, meer zelfvertrouwen en een betere algehele gezondheid. Het kan namelijk zo zijn dat je een enorme bobble hebt op je neus en die graag weg wil laten halen om je beter te voelen over je uiterlijk. Een neuscorrectie is dan een goede optie om dat zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Het kan ook zijn dat je enorm last hebt van een bepaald lichaamsdeel zoals bijvoorbeeld je rug door te grote borsten. Een borstverkleining is dan de oplossing om weer vrij en zonder last te kunnen bewegen. Maar, plastische chirurgie heeft ook nadelen. Zo zitten er veel risico’s aan verbonden, waaronder littekenvorming, infectie en zelfs overlijden. Ook is het mogelijk dat je met plastische chirurgie niet de resultaten bereikt waarop je had gehoopt. Er zit namelijk geen garantie op plastische chirurgie en de kosten kunnen daarnaast extreem oplopen. Echter, als je bij een betrouwbare chirurg zit en alles heel goed bespreekt is plastische chirurgie een goede oplossing voor mensen met problemen met hun uiterlijk.

Wie moet plastische chirurgie ondergaan en wie moet het vermijden?

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je beslist of je al dan niet plastische chirurgie wilt ondergaan. Enkele van de belangrijkste factoren zijn je leeftijd, algemene gezondheid en het soort chirurgie dat je overweegt. In het algemeen kunnen jonge mensen plastische chirurgie beter vermijden, omdat hun lichaam nog groeit en verandert. Oudere mensen zijn meestal betere kandidaten voor plastische chirurgie, omdat hun lichaam is gestopt met groeien en meer kans heeft om te reageren op de procedure.

Mensen met medische aandoeningen zoals kanker of diabetes moeten plastische chirurgie vermijden, omdat zij een hoger risico lopen op infectie of andere complicaties. Mensen die lichamelijk actief zijn of roken moeten plastische chirurgie ook vermijden, omdat deze activiteiten het risico op complicaties kunnen verhogen. Mensen die emotioneel stabiel zijn en realistische verwachtingen hebben over de resultaten van de operatie zijn over het algemeen goede kandidaten voor plastische chirurgie. Mensen die emotioneel niet stabiel zijn of onrealistische verwachtingen hebben, kunnen chirurgie beter vermijden.