Hobby & vrije tijd

Ken de waarde van je LEGO-collectie

Handelen in LEGO blijkt niet alleen leuk, maar kan ook een lucratieve bezigheid zijn. De waarde van bepaalde LEGO-sets kan namelijk flink oplopen door verschillende factoren zoals zeldzaamheid, populariteit en staat van de dozen.

Ontdek de wereld van LEGO handelen

Sommigen verzamelen LEGO voor het plezier, anderen zien het als een beleggingsobject. Als je eenmaal hebt besloten om te gaan handelen in LEGO, open je jezelf voor een hele nieuwe wereld van mogelijkheden. De eerste stap hierbij is het bepalen van je strategie. Ga je je richten op het kopen en verkopen van nieuwe sets, of ben je meer geïnteresseerd in het speuren naar tweedehands schatten op rommelmarkten en veilingsites? Beide benaderingen hebben hun eigen voordelen en wat je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de hoeveelheid tijd en energie die je in je nieuwe hobby wilt steken.

De tweede stap is kennis. Kennis is macht, vooral in de wereld van LEGO handelen. Je moet weten welke sets gewild zijn, welke sets zeldzaam zijn en welke sets naar verwachting in waarde zullen stijgen. Het internet is een geweldige bron voor dergelijke informatie, net als lokale LEGO-clubmeetings en -shows, waar je kunt netwerken met andere LEGO-handelaren en tips kunt krijgen van de meer ervaren deelnemers.

Leer je LEGO te waarderen

Het waarderen van LEGO kan soms als een kunstvorm aanvoelen. Net als bij antiek, zijn er bepaalde kenmerken waar je naar moet kijken om te beslissen of een bepaalde set waardevol is of niet. Een van de belangrijkste factoren is de staat van de set. Is de doos geopend of ongeopend? Zijn alle stukjes er nog? Zijn de instructies bewaard gebleven? Dit zijn belangrijke vragen die beantwoord moeten worden.

Een andere belangrijke factor bij het waarderen van LEGO is de zeldzaamheid. Hoe zeldzamer een set, hoe waardevoller die gewoonlijk is. Oudere sets die niet meer worden geproduceerd door LEGO, zijn meestal waardevoller dan nieuwere sets. Ook limited edition sets of LEGO figuren die slechts voor een beperkte tijd zijn geproduceerd, hebben vaak een hogere waarde.

Verstevig je positie in de LEGO-markt

Zoals bij elke onderneming, vereist succesvol handelen in LEGO tijd, toewijding en een beetje geduld. Het is immers niet ongebruikelijk dat LEGO-sets in waarde stijgen gedurende een langere periode. Daarom is positie nemen en standvastig blijven vaak belangrijk. Je wilt tenslotte de sets met de beste waarde in handen krijgen en die tegen de best mogelijke prijs verkopen.

Om deze reden is goede timing ook van uiterst belang. Je moet weten wanneer je je slag moet slaan en wanneer je moet doorverkopen. Soms betekent dit dat je een set moet houden soms jaren na schaf aan, en soms betekent dit dat je hem snel moet doorverkopen als er plotseling veel vraag naar is.

Zet je eerste stappen in LEGO handelen

Het is belangrijk om met kleine stappen te beginnen en je te focussen op wat je leuk vindt. Dit houdt het spannend en voorkomt dat je je overweldigd voelt. Naarmate je steeds vertrouwder raakt met de ins en outs van het handelen in LEGO, kan je je horizon verbreden en grotere risico’s nemen. Wie weet wat voor onverwachte schatten je kan ontdekken in deze kleurrijke, blokjeshoudende wereld van LEGO handelen!