Beauty & mode

Bouwstoffen als collageen zijn cruciaal voor het functioneren van ons lichaam

Het menselijk lichaam is een complex stelstel dat van zeer veel verschillende factoren afhankelijk is. Je gezondheid en de staat van het lichaam wordt dan ook door verschillende componenten bepaald. Uiteraard door je leeftijd en het geslacht, maar ook de dagelijkse beweging en natuurlijk de voeding spelen een belangrijke rol.

Bouwstoffen zijn cruciaal voor het lichaam en sommige bouwstoffen worden zelfs door het lichaam zelf aangemaakt. Een voorbeeld hiervan is het supereiwit collageen dat tot een leeftijd van rond de 25 voor de volle 100% door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Collageen is zeer belangrijk voor onder andere de hart- en bloedvaten, maar speelt ook een rol bij de opbouw en het herstel van de spieren.

Te weinig collageen heeft een invloed op de veroudering van de huid en het haar

Collageen is een zogeheten lijmvormend eiwit dat bepalend is voor de structuur van verschillende onderdelen in het menselijk lichaam. De structuur van onder andere de huid, maar ook van de nagels en het haar worden deels bepaald door de hoeveelheid van collageen. Een verouderde huid met een gebrek aan collageen zal aanzienlijk sneller ouderdomsverschijnselen vertonen en de elasticiteit verliezen, wat kan leiden tot rimpelvorming en cellulitis.

Veel van deze processen zijn weliswaar niet tegen te houden, maar kunnen wel vertraagd worden door ervoor te zorgen dat de collageen huishouding op orde blijft. Er zijn naast de hoeveelheid collageen ook andere factoren die invloed hebben op de celstructuur van onder andere de huid, zoals bijvoorbeeld overmatig in de zon zitten en roken.

Zorg er op tijd voor dat je jouw collageen behoefte aanvult

Vanaf ongeveer een jaar of 50 maakt het lichaam vrijwel tot geen collageen meer aan. Dit is dan ook de leeftijd, waarop diverse klachten kunnen ontstaan. Het is raadzaam om niet te wachten tot je 50e, maar in een eerder stadium al te letten op de collageen consumptie. Je kan met een gevarieerd eetpatroon al een positieve invloed uitoefenen op collageenvolumes in het lichaam.

Door bijvoorbeeld bladgroenten of runderbouillon toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden kun je er al voor zorgen dat je extra collageen binnenkrijgt. Uiteraard gaat er bij het verwerken van de voeding wel wat verloren en voor de meest effectieve manier kun je dan ook het beste gebruik maken van supplementen van bijvoorbeeld collageen poeder die online te bestellen is. Dit valt te prefereren boven collageen pillen. Poeder kun je makkelijk mengen in een drankje naar keuze.