Om hoge kosten en doorwerkende schade te voorkomen kan een dakinspectie van grote waarde zijn. Tijdens een dakinspectie worden allerlei verschillende aspecten van het dak, en wat daar bij hoort, gecontroleerd op zwakheden en schade. Aangezien ieder dak verschillend is worden algemene punten altijd gecontroleerd, wanneer een ander soort aanpak nodig is dan wordt deze uiteraard uitgevoerd. Algemene punten die sowieso gecontroleerd worden bij een inspectie zijn dingen zoals, de staat van de dakpannen, afvoer en dakgoten, schade door vorst, verstoppingen van de afvoer, lood van de schoorsteen en meer. Daarnaast wordt er gekeken naar de opbouw van het dak, de bestaande dakconstructie en materiaalkeuze hiervan.
Hoe vaak inspecteren?
Een dergelijke inspectie is natuurlijk niet iedere week nodig, maar wanneer dan wel? Het wordt aangeraden om ieder jaar een dakinspectie plaats te laten vinden om op deze manier grote schade te voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld de eerste signalen van vocht- en schimmelplekken opgemerkt worden. Wanneer dergelijke plekken de ruimte en tijd krijgen om zich te ontwikkelen kan dit voor vervelende situaties zorgen. Naast schimmelvorming kan ook het dak in gaan zakken wanneer schade aan de dakpannen, het houtwerk of het isolatiemateriaal niet tijdig wordt ontdekt.
Wees zuinig op uw dak
Bij last van een daklekkage zal u gelijk moeten handelen en er niet te lang mee blijven zitten. Hoe langer u met dit probleem blijft zitten en het blijft uitstellen, des te groter wordt het probleem. Naast het feit dat het dichten van het lek een stuk lastiger wordt naarmate de tijd vordert, is er ook de mogelijkheid dat het dak gaat verrotten door al het vocht wat zich voordoet bij een dergelijke lekkage. Dit zal uiteindelijk allemaal leiden tot extra reparatiewerk en extra hoge kosten die niet nodig waren geweest wanneer er meteen gehandeld zou zijn. Het dak is een belangrijk aspect van het huis en beschermt de complete woning. Het is en blijft dus altijd belangrijk om zuinig met het dak van je huis om te gaan.