Overig

De kosten van een landbouwbedrijf

landbouwmachine

Op het moment dat je hebt besloten dat je een landbouw bedrijf wilt gaan runnen, is het van belang dat je weet voor welke kosten je komt te staan. Echter is dit voor de meeste mensen niet duidelijk en is het moeilijk terug te vinden.

Kosten landbouwbedrijf

De gemiddelde kosten van een landbouwbedrijf komen jaarlijkst uit op 275.000,-. Dit komt omdat er binnen de landbouw een aantal grote kostenposten zijn. Zo heb je als landbouwbedrijf een groot stuk groot nodig. Om dit stuk grond te kopen, zul je jaarlijks rente af moeten lossen. Naast het grond verbruikt een landbouwbedrijf gemiddeld erg veel stroom. De kosten op stroomgebied zijn jaarlijks ook erg hoog. Een ander erg grote kostenpost heeft betrekking tot de materialen. Zo kost dit gemiddeld zon 126.000 euro per jaar. Echter is het verhuur van landbouwmachines tegenwoordig ook steeds hipper aan het worden en dalen de kosten voor sommige bedrijven die materialen huren.

Stijging kosten landbouwbedrijf

De landbouw komt geregeld in het nieuws. Zo waren er in 2020 nog flinke stakingen. Een van de redenen waarom de landbouw in opstand kwam, was vanwege de stijging kwa kosten. Jaarlijks nemen de kosten voor landbouwbedrijven aanzienlijk toe en daar heeft de boer onder te lijden. Echter ontstaan er tegenwoordig ook steeds meer mogelijkheden voor landbouwbedrijven en zorgt dit ervoor dat ze een grotere omzet zouden kunnen draaien. Zo kiezen vele boeren voor het verhuur van landbouwmachines. Dit omdat het voor hen voordelig uit kan pakken om geen dure landbouwmachines aan te hoeven schaffen. Zo kan het voorkomen dat een landbouwbedrijf een heel ander gewas wilt zaaien/oogsten en de landbouwmachines die ze voorheen gebruikte, niet meer handig zijn. Wanneer er vaak wordt gewisseld van strategie, is het verhuur van landbouwmachines de oplossing voor landbouwbedrijven.

Landbouw is nodig

Los van het feit dat de kosten op jaarbasis stijgen, blijft de landbouw noodzakelijk. Hierdoor zullen er op het gebied van landbouw altijd nieuwe mogelijkheden blijven ontstaan. De landbouw hoeft dus geen onzekere markt te zijn. Het is vooral van belang (net als bij andere sectoren) dat je met de markt mee blijft bewegen.