Elektronica & telecom

Laserprinter of een inkjetprinter kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe printer? Alleen heb je nog niet eerder verdiept in de verschillende printers? We vertellen in dit artikel meer over de verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter en welke het meest geschikt is in een bepaalde situatie. 

Techniek van de printer

Om het grootste verschil tussen de laserprinter en inkjetprinter te belichten kom je al snel uit bij de techniek van de printers. Bij de inkjetprinter wordt er geprint met behulp van een printkop, welke vanuit kleine gaatjes inkt op het papier spuit. Inkt is vloeibaar dus het is mogelijk dat dit na verloop van tijd gaat uitdrogen wanneer de printer niet regelmatig wordt gebruikt. Bij een laserprinter wordt er geprint met behulp van een toner. Dit is geen inkt, maar wordt met poeder op het papier aangebracht. Het grote voordeel hiervan is dat poeder niet kan verdrogen. Hierdoor is het geen probleem wanneer je een laserprinter voor een langere tijd niet gebruikt. 

Voor welk merk kies je? 

Bij het kiezen van een printer zul je veel bekende merken tegenkomen zoals HP, Brother en Canon. Elk merk heeft wel een instapmodel vanaf €50,-. Heb je een kantoor? Dan is een dergelijke printer al niet geschikt is het beter om te kiezen voor een zakelijke printer van Refurbished Printer. Daarbij is het merk ‘HP’ printer over het algemeen bekend als het bekendste merk met de hoogste kwaliteit. Laat je verder in ieder geval niet verblinden door de aanschafprijs. Hoe hoger de prijs hoe meer functies deze heeft, maar dit wil niet altijd zeggen dat je blind op de prijs moet staren. 

Verschil in het gebruik 

Door de verschillende technieken zit er ook duidelijk een verschil in de kosten van het gebruik. Zo is de aanschaf van een laserprinter in het begin wil hoger dan die van een inkjetprinter, maar de gebruikskosten van een laserprinter zijn weer vele malen lager dan die van een inkjetprinter. Wanneer je dus voor de lange termijn kiest zul je altijd beter zijn met een laserprinter als kantoorprinter