Overig

De meest populaire exportsectoren van Italië

italiaanse transporten

Hoewel Italië over het algemeen beter bekend staat om zijn hoogwaardige mode en verfijnde keuken, exporteert het een breed scala aan producten, waarbij leren laarzen en Toscaans rood slechts een fractie van de totale exportinkomsten zijn.

Italië heeft een van de grootste exportmarkten, niet alleen in Europa maar over de hele wereld.

De toeristische sector maakt een aanzienlijk deel uit van het BBP, maar veel van de andere industrieën hebben zich al eeuwen ontwikkeld en dragen aanzienlijk bij aan het BBP.

Waarschijnlijk had je dit niet verwacht, maar Italy staat zelfs in de top 10 van de meest exporterende landen wereldwijd. In totaal exporteert het land 550 verschillende producten. De Italiaanse transporten met deze producten gaan met name naar Duitsland, Frankrijk, en Amerika.

 Hieronder staan de meest geëxporteerde producten van Italië: 

Machines

De machine productie in Italië is het afgelopen decennium enorm gestegen. Deze exportmarkt, draagt bij met meer dan 100 miljard euro en is goed voor ongeveer 25% van de totale Italiaanse exportmarkt.

De twee grootste exporteurs van  machinebouw in Italië zijn Sacmi Group en Pietro Carnaghi. Daarnaast zijn er een groot aantal kleine en middelgrote ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het fabriceren van onderdelen voor bijvoorbeeld, koelkasten , centrifuges en vorkheftrucks.

Chemische producten

De chemische productie komt met name voort uit de vraag van de farmaceutische industrie. Deze laatste exporteert jaarlijks voor meer dan 20 miljard euro aan o.a. medicijnen. Deze industrie vertegenwoordigd meer dan 3000 bedrijven en er zijn 170.000 mensen werkzaam in deze sector. Opvallend is dat deze bedrijven zwaar investeren in Research en Development. Italië is zich dus bewust van deze goede exportpositie en wil zich blijven handhaven in deze markt.

Automotive en voertuigen

Hoewel de Italiaanse automerken de afgelopen jaren marktaandeel hebben verloren, is het nog steeds goed voor ruim 10% van alle Italiaanse export. In waarde uitgedrukt is dit iets meer dan 55 miljard dollar. Naast de Bekende merken: Alfa Romeo, Fiat en Ferrari exporteren Italiaanse bedrijven naast auto’s ook veel vrachtschepen, vliegtuigen en treinen. De totale branche kent 5.700 bedrijven. 

Textiel

Italiaanse kleding wordt over de hele wereld gewaardeerd en textiel is het op vier na grootste exportproduct van Italië. Dit segment is goed voor ruim 6,3% van alle export, of iets meer dan 30 miljard euro. Kostuums, truien, jassen en overhemden behoren tot de populairste textielexport van het land, maar zelfs producten zoals tenten, garen en cocons van zijderupsen ondersteunen deze sterke exportindustrie.

De textielindustrie van Italië speelt een belangrijke rol in de mode-industrie, zowel lokaal als internationaal.

Hoewel de industrie enigszins is herstelt sinds de financiële crisis van 2008, vecht ze nu tegen andere grote textielfabrikanten, vooral Turkije, Bangladesh en China timmeren hard aan de weg in deze industrie.

Hoewel de Chinese industrie direct concurreert met Italië, is het ook een grote afnemer van Italiaans textiel.