Klussen & verbouwen

Deurbeslag binnendeur – meer dan een finishing touch

Deur

Elke binnendeur werkt pas naar behoren met deurbeslag. Met andere woorden, een deur moet voorzien zijn van deurbeslag om te kunnen functioneren. Zonder een deurklink gaat hij niet gemakkelijk open. Zonder scharnieren blijft hij vastgezet in een kozijn. Zo’n beetje alles dat aan of in een deur in het huis zelf is gemonteerd, noemen we deurbeslag binnendeur. Het materiaal is vaak van ijzer, maar ook wel van edele metalen of kunststof. De volgende categorieën vallen te onderscheiden:

  • Sluitwerk (grendels, schuiven en sloten);
  • Hangwerk (gehengen, scharnieren);
  • Functioneel beslag (deurkrukken, schilden, enz.);
  • Overig beslag (zoals een brievenbus of deurbel).

Ander beslag dan bij een buitendeur

Elke binnendeur heeft beslag nodig voor een goede werking. Er is een verschil hier met een buitendeur. Die laatste heeft door z’n grote gewicht eerder vier dan drie scharnieren nodig. En bij de laatste is ook veel vaker sprake van veiligheidsbeslag, om zo inbrekers te weren. Ook een binnendeur kan echter niet zonder goed hang- en sluitwerk. Tel maar eens op hoe vaak zo’n deur in de loop der jaren niet open en dicht gaat. De praktische functie van deurbeslag binnendeur betekent overigens niet dat er geen esthetische functie is. Je deurbeslag is bij binnendeuren namelijk direct onderdeel van de leefruimtes. Met andere woorden: het deurbeslag moet wel passen bij de stijl van je kamers. 

Koop naar waarde je deurbeslag binnendeur

Kwaliteit is wel het eerste waar je naar kijkt, als je op zoek bent naar nieuw deurbeslag. Je hebt niets aan een goedkoop toiletslot als die al na een paar maanden lam is. En ook als die scharnieren die je goedkoop op de kop hebt getikt, al na weken piepend beginnen te protesteren, kun je stellen dat je een miskoop hebt gedaan. Kies dan ook altijd voor kwaliteit van je deurbeslag binnendeur. Want je moet er decennia mee voort. Vooral bij insteeksloten moet je goed uitkijken wat je koopt. En wik en weeg ook waar het om het materiaal zelf gaat. Zo lijkt aluminium beslag eerst wel mooi en ook vrij goedkoop maar het beschadigt wel sneller dan bijvoorbeeld roestvast staal (RVS). 

Goed deurbeslag binnendeur spiegelt je interieurstijl

Het kwam in dit blog al even ter sprake. De aanpassing van je nieuwe deurbeslag aan je geliefde interieurstijl. Dat is belangrijker dan je zou denken. Hoewel het wezenlijk om kleine stukjes metaal gaat (een deurknop is niet zo groot en een scharnier nog minder), geven ze als details in je huis wel echt accenten. Daarom versterk je een industriële woonstijl met zwart beslag en heeft een Scandinavische stijl juist baat bij wit deurbeslag. Een huis uit de twintiger jaren verdient art deco beslag en een huis uit de jaren dertig doet het goed met bakeliet beslag. 

Meten is weten

Welk deurbeslag binnendeur je ook kiest, check wel even of je het goed op je deuren kwijt kunt. Dat betekent gaan meten. Je meet:

  • Dikte van de deur;
  • Het gatenprofiel;
  • De PC maat (hart van krukgat tot hart van profielcilinder).