Overig

Ergonomisch werken, zo doe je dat!

ergonomisch werken

Ergonomisch werken is een term die je tegenwoordig vaak hoort. Maar weet je ook wat het betekent? Kort gezegd is ergonomisch werken een manier van werken die goed is voor zowel je lichaam als je geest. Dit is erg belangrijk, want we brengen nogal wat van onze tijd werkend door. In deze blog lees je handige tips om gezonder en ergonomischer te werk te gaan.

Waarom is een ergonomische werkwijze nodig?

Veel Nederlanders hebben een beroep waarbij ze urenlang hetzelfde zitten te doen. Met de nadruk op zitten, want veel werkgerelateerde klachten ontstaan door urenlang in een verkeerde werkhouding achter je computer te zitten. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van je rug of van hoofdpijn doordat je nekspieren constant gespannen zijn. Je hebt ook vast wel eens gehoord van RSI, een kwaal waarbij sommige delen van je lichaam (vaak je arm of je pols) continu op spanning staan en voor pijnscheuten zorgen. Herken je deze klachten? Met de onderstaande tips kun je ze wellicht voorkomen.

#1. Blijf niet urenlang op je werkplek zitten

Veel klachten ontstaan doordat mensen urenlang achter elkaar achter hun computer blijven zitten, zonder enige vorm van pauze. Maar het is juist ontzettend belangrijk om je werkplek zo nu en dan te verlaten, even de spieren te strekken en wat rond te lopen. Doe dit dus regelmatig. En kijk ook eens af en toe uit het raam terwijl je op je werkplek zit, om je ogen te ontlasten.

#2. Creëer een ergonomische werkplek

Op een gezonde manier werken lukt een stuk beter als je werkplek daar speciaal voor is ingericht. Zorg ervoor dat je je werkplek ergonomisch maakt. Erg belangrijk hierin zijn de juiste kantoormeubelen. Er zijn tegenwoordig speciale ergonomische toetsenborden, muizen en bureaustoelen op de markt die bijdragen aan de beste werkhouding. Het is wel belangrijk dat je je kantoormeubelen ook goed afstelt. Van constant de verkeerde houding aannemen gaat je lichaam na verloop van tijd protesteren.

#3. Luister ook naar je geest

Onze laatste tips is om niet alleen naar je lichaam te luisteren, maar zeker ook naar je geest. Want ook dat is een onderdeel van ergonomisch werken. Cognitieve ergonomie heet dit. Heb je dus last van psychische klachten, zoals stress, maak dit dan bespreekbaar en probeer er, al dan niet met hulp van buiten, aan te werken. En vergeet ook niet: voorkomen is altijd beter dan genezen.