Diensten Slider Smart slider

Het proces van leren op de werkplek

Leren op de werkplek. Dit is een proces wat nog niet zo vaak wordt geïmplementeerd in bedrijven, maar eigenlijk wel noodzakelijk is. We leven namelijk in een samenleving dat zich zeer snel ontwikkelt en daarmee ook de ontwikkelingen in technologie bijvoorbeeld waarmee bedrijven en organisaties dagelijks mee te maken hebben. Wil je meer weten over leren op de werkplek? Lees dan hieronder verder.

Strategie bedenken

Een strategie en een manier om werkplekleren te implementeren is het 70:20:10 model. Dit model houdt eigenlijk in dat ze voor 70% leren door te werken, 20% leren door feedback te krijgen en gecoacht te worden en de overige 10% door formele training.

Met dit model wordt er rekening gehouden met de behoeften van de werknemers, omdat ze zich in verschillende fases kunnen bevinden. Zo heb je bijvoorbeeld een optie voor medewerkers die iets voor het eerst leren, voor medewerkers die meer willen leren, maar ook bijvoorbeeld wanneer je kennis probeert toe te passen of te onthouden. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om meer te leren hoe je problemen of fouten moet aanpakken, maar ook wanneer er intern zaken veranderen.

Dit is niet alleen fijn voor jou als bedrijf of organisatie, maar ook fijn voor de werknemers omdat ze dan een gevoel van betrokkenheid krijgen; meer kennis vergaren; maar ook meer plezier in het werk kunnen krijgen omdat het niet al te eentonig blijft.

Plan van aanpak

Echter, zit er een klein addertje onder het gras. Je kunt het 70 20 10 leren namelijk niet zomaar implementeren in je bedrijf of organisatie. De medewerkers moeten hier namelijk mentaal op voorbereid worden, maar ook vereist dit een verandering in het gedrag.

Hoe kun je dit het best aanpakken? Ten eerste kun je het huidige bedrijfscultuur analyseren. Wat is de huidige situatie en naar wat voor veranderingen streef je als bedrijf? Hoe kunnen de werknemers hieraan bijdragen? Vervolgens kun je een communicatieplan opzetten zodat je het allemaal op een rijtje hebt en uiteindelijk het traject kunt starten.

Zodra je met dit traject start, houdt het eigenlijk niet op. Het is noodzakelijk dat je de trainingen constant houdt over een bepaalde periode bijvoorbeeld om de 3 of 6 maanden. Je hebt natuurlijk constante ontwikkelingen, maar ook moet je denken aan de behoeften van de werknemers. Hiermee houd je niet alleen je huidige werknemers tevreden, maar ook de nieuwe die je zult aannemen!