Klussen & verbouwen

Hoe kies je de beste cv-ketel?

Een cv-ketel zorgt ervoor dat de gehele woning voorzien is van warmte. Het wordt ook wel het hart van de verwarming genoemd. Daarom is het belangrijk dat je een goede cv-ketel bezit. Maar hoe kies je de beste cv-ketel? 

De verschillende soorten cv-ketels

Cv-ketels zijn er in allemaal verschillende soorten en maten, maar het grootste verschil tussen de cv-ketels is het rendement. Je hebt Hr ketels en Hr+ ketels, maar ook ketels zonder verhoogd rendement.  Voor een duidelijker beeld van de verschillende ketels staat het hieronder uitgebreid beschreven. 

Gas en mazoutketel 

Een gasketel en een mazoutketel hebben veel overeenkomsten. Het grootste verschil is dat de ene op gas stookt en de ander op mazout, of stookolie. In beide ketels zit een brander die voor warmte zorgt. In de brander wordt het water opgewarmd en dit warme water gaat vervolgens naar de radiatoren in de woning. 

Een gasketel heeft over het algemeen een hoger rendement dan een mazoutketel. Het rendement is het percentage bruikbare energie. Hoe hoger het rendement hoe meer je uit de cv-ketel kan halen. Dit is ook de reden waarom Hr-ketels zo populair zijn.  

Hr en Vr ketel 

Een Hr ketel en een Vr ketel lijken enorm op elkaar. Alleen staat Hr voor ‘hoger rendement’ en staat Vr voor ‘verbeterd rendement’. Je spreekt al van verbeterd rendement wanneer een ketel 83% of meer van de energie omzet in nuttige warmte. Vanaf 90% spreek je pas van hoog rendement. 

Naast een Hr ketel heb je ook Hr+, Hr++, Hr++ en HRe ketels. Hoe meer plusjes, hoe hoger het rendement en hoe minder energie er verloren gaat. Een HRe ketel wekt naast energie ook elektriciteit op. 

Combi en solo ketel 

De namen van de ketels zeggen eigenlijk al genoeg. Een solo ketel voert één taak uit, terwijl de combi ketel zich met meerdere taken bezig houdt. Wanneer je een combi ketel hebt, kun je namelijk het huis verwarmen, maar ook het water van bijvoorbeeld de douche wordt er warm van. Een solo ketel houdt zich alleen bezig met het warm maken van de woning. 

Kostenoverzicht verschillende cv-ketels 

Ketel Gemiddelde prijs 
Vr ketel€ 900,- tot  € 1.500,-
Hr ketel€ 1.000,- tot  € 2.600,- 
HRe ketel€ 11.000,- 

Wil je een cv-ketel die niet alleen de woning verwarmt, maar ook het water? En wil je een ketel die alles eruit haalt wat erin zit? Dan kun je het beste kiezen voor een combi Hr ketel. Ga je liever voor een goedkopere optie? Dan is de standaard gasketel een prima keuze.