Klussen & verbouwen

Keuzegids dakbedekking: alle soorten

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt onder andere een dakconstructie en de dakbedekking. Wil je meer weten over de verschillende soorten dakbedekking, dan kun je hier terecht. 

Dakbedekking op een plat dak 

Op een plat dak heb je te maken met een zwaarder type dakbedekking dat goed tegen harde regen kan. Dit is nodig omdat op een plat dak het water minder goed weg kan komen. De meest voorkomende materialen zijn EPDM, pvc en bitumen. Ook zijn groendaken populair. 

EPDM 

EPDM is een dakbedekking gemaakt van synthetische rubber. Het voordeel van dit materiaal is dat het heel lang mee gaat en goed bestendigd is tegen alle soorten weersomstandigheden. Het heeft een lage isolatiewaarde, maar is wel goed te combineren met dakisolatie. Het is een dakbedekking wat makkelijk te plaatsen en repareren is. Wanneer je nieuwe EPDM wil plaatsen kun je deze in sommige gevallen zelfs over de oude heen plaatsen. 

Pvc 

Een pvc dak bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal kan ontzettend goed tegen chemische stoffen, gaat zo’n 25 jaar mee en is relatief goedkoop. Je vindt het vooral op platte daken, maar er zijn instanties waar je het op licht hellende daken tegenkomt. Ook is pvc een lichte en duurzaam materiaal. Het nadeel is dat het laten leggen van pvc aardig prijzig is. 

Bitumen

Bitumen is gemaakt van aardgas in combinatie met glasvlies of polyester. Bitumen is een materiaal wat 100% recyclebaar is en een lange verwachte levensduur heeft. Het is makkelijk te repareren mocht er wel schade ontstaan en je kunt bitumen in verschillende kleuren krijgen en met diverse afwerkingen. Het nadeel is dat het een hoge brandbaarheid. Maar daardoor kan het wel makkelijk gelegd worden. 

Groendak 

Een groendak is een beetje anders dan de andere genoemde dakbedekkingen. Een groendak is volledig begroeid met planten en mossen. Dit heeft ontzettend veel voordelen voor de natuur en voor de woning. Het zorgt voor veel biodiversiteit, schonere lucht en het zorgt ook nog eens voor een natuurlijke dakisolatie. 

Schuin dak: de mogelijkheden 

Op de meeste schuine daken in Nederland vind je dakpannen, en dan in het bijzonder de keramische dakpannen. Maar dit is niet de enige dakbedekking die je terugvindt op de Nederlandse daken. Ook materialen zoals leien en rieten komen regelmatig voorbij. 

Dakpannen 

Kies je voor een pannendak, dan kun je kiezen uit betonnen of keramische dakpannen. Keramische dakpannen zijn het meest voorkomende type, maar betonnen dakpannen zijn goedkoper. Een pannendak gaat lang mee en vraagt om weinig onderhoud. Wel kan een dakpan snel kapot gaan, tijdens bijvoorbeeld een storm. Gelukkig is een dakpan makkelijk te vervangen. 

Leien 

Een leien dak is te vergelijken met een dakpannen dak en bestaat uit overlappende elementen. Het is een type dakbedekking wat al jaren gebruikt wordt. Het is waterdicht en onderhoudsvriendelijk. Het enige nadeel is dat het wel kwetsbaar is voor heftige weersomstandigheden. 

Riet 

Riet is een relatief dure vorm van dakbedekking, maar geeft een prachtige uitstraling. Het voordeel van een rieten dak is dat het goed isoleert en minimaal 25 jaar mee gaat. Een nadeel is dat het meer onderhoud nodig heeft dan andere soorten dakbedekking. Wel is het een milieuvriendelijke dakbedekking wat zorgt voor veel sfeer. 

Wil je meer weten over het dak en de verschillende soorten dakbedekking? Neem dan een kijkje op dakdekkersgids.nl