Geen categorie

Hoe leg je een sneeuwketting om?

Als je een ski vakantie hebt geboekt wil je uiteraard wel op je bestemming aankomen. Je wilt namelijk met de ski’s of snowboard van de berg afglijden en niet met de auto. Dan is het handig dat je de juiste sneeuwkettingen met goede maten nodig hebt. In sommige landen is het zelfs verplicht om sneeuwkettingen om te hebben of in de auto te hebben leggen. Er staan borden langs de weg waar je op kunt zien of een sneeuwketting verplicht is. Zie je zo’n bord staan is het wel handig dat je weet hoe je een sneeuwketting om de banden zet. Hieronder verdere uitleg:

Sneeuwketting om je auto heen leggen

Het begint met sneeuwkettingen aan te schaffen en vervolgens ze op een plek in de auto neerleggen, waar je die makkelijk kunt pakken. Spreid vervolgens de kettingen helemaal uit en let er op dat de ketting nergens in de knoop zit. Zorg dat de ketting goed voor het wiel ligt en kijk goed naar de achterkant en voorkant. Als je dit gedaan hebt schuif je de ketting achter het wiel en klik je de twee uiteinden aan elkaar vast. 

Nu kun je de ketting over het hele wiel spreiden, als de ketting zichzelf spant, zet dan de spanner open. Dan kun je die er daarna uittrekken. Pak daarna de bovenste twee haakjes en maak deze aan elkaar vast. De haakjes zorgen ervoor dat de velgen beschermt blijven. Nu kun je de onderste haakje sook ana elkaar vastmaken. Als laatste hoef je alleen nog de spanner op drive te zetten, maak wel altijd eerst een kleine testronde kijken of het echt goed vastzit.

Niet verzekerd

Stel dat je zonder sneeuwkettingen gaat rijden in een land waar het verplicht is en je krijgt een ongeluk. Is het een stuk lastiger om de schade bij de verzekering te claimen en meestal lukt dat ook niet. In de meeste gevallen worden de bestuurders zonder sneeuwkettingen aansprakelijk gesteld voor de schade. Je bent dus altijd schuldig, tenzij je zelf je tegendeel kunt bewijzen. 

Succes met het zelf omleggen van je sneeuwketting!