Overig

Schroefcompressor kopen, waar moet ik op letten?

Wanneer de keuze voor een schroefcompressor wordt gemaakt, is al overwogen of deze echt nodig is. Schroefcompressoren zijn krachtige compressoren die veel perslucht kunnen leveren, bovendien komen ze dan ook nog in allerlei soorten en maten. Schroefcompressoren zijn erg goed in het constant  leveren van perslucht die wordt gecreëerd tussen de twee schroeven. De juiste schroefcompressor kiezen heeft allereerst te maken met de juiste druk kennen die in het proces nodig is. Een compressor die te weinig druk geeft kan niks betekenen voor het proces, een compressor die een  te hoge druk geeft aanschaffen is zonde. Kortom dit uitzoeken scheelt gedoe.

Capaciteit 

Daarnaast is de hoeveelheid perslucht die nodig is belangrijk. Normale schroefcompressoren geven een constante hoeveelheid perslucht, deze is dan niet aanpasbaar. Het gevaar hiervan kan zijn dat de compressor een hoeveelheid perslucht levert die te groot is, dit is zonde de perslucht wordt niet gebruikt en het proces kost dan ook meer stroom. Er bestaat ook een soort schroefcompressor die een aanpasbaar stroomverbruik en geproduceerde hoeveelheid perslucht heeft. De frequentiegeregelde schroefcompressor bespaart stroom en is verleidelijk om te gebruiken wanneer er een kleine hoeveelheid perslucht nodig is.

Oliegesmeerd of niet 

 Er kan gekozen worden voor een schroefcompressor die oliegesmeerd is en waarbij de perslucht ook gekoeld wordt door olie. Deze modellen zijn goedkoper dan alternatieven. Doe dit echter alleen wanneer het geen probleem is als er oliesporen in de perslucht zitten. Dit kan namelijk gebeuren ondanks dat er vandaag de dag apparatuur is om de olie er uit te filteren. In een proces waarbij schone perslucht vereist is moet niet gekozen worden voor olie gesmeerd. Kopen of leasen is ook een belangrijk punt om te overwegen. Natuurlijk is het fijn dat de compressor eigen bezit is, eenmalig het bedrag dat verdwijnt van de rekening en dat is het dan. Voor leasen valt ook wel wat te zeggen niet in één keer een groot bedrag kwijt zijn en bovendien zijn reparaties en onderhoud vaak niet voor eigen kosten. 

Compressor in productie houden

Gebruik je een compressor, onderschat compressor onderhoud dan zeker niet. Ieder apparaat dat veel gebruikt wordt of in mindere mate belast wordt, heeft vroeg of laat een onderhoudsbeurt nodig. Het is niet handig als de compressor onverwacht stil komt te liggen. Het productieproces is dan verstoord en mocht er een specialist nodig zijn, wat in aardig wat bedrijven het geval zal zijn, is er een kans dat deze dan bezet is. Plan daarom regelmatig onderhoud in. Met een beetje onderzoek zijn er tal van specialisten te vinden die niet onnodig onderdelen vervangen of kosten rekenen. 

Doet het zelven bij compressoren

Het is natuurlijk ook mogelijk zelf enkele zaken regelmatig uit te voeren. Bijvoorbeeld het oliepeil controleren in het geval van een oliegesmeerde machine. doe dit wel als de stroom is uitgeschakeld. Op het oliepeilglas is te zien of dit nog voldoende is. Enkele andere dingen die gecontroleerd kunnen worden zijn de luchtfilters en de aandrijfriem. Verreweg het makkelijkst is om het condenswater weg te laten lopen dat is ontstaan tijdens het proces van perslucht fabriceren. Aan de onderkant zit een afvoerkraantje. Condenswater kan mogelijk lekken veroorzaken als het lang blijft zitten en gaat roesten. Om veiligheidsredenen is onderhoud belangrijk en vertrouw je jezelf hier niet mee is een specialist zeker aan te raden.