Geen categorie

Waar kan ik een vca-cursus afleggen?

Waar kan ik een vca-cursus afleggen?

Een vca cursus, ook wel bekend als Veiligheid Checklist Aannemers cursus is een goed hulpmiddel om de veiligheid op je bouw- of werkplaats te vergroten. Er zijn verschillende soorten cursussen beschikbaar en zijn op verschillende locaties beschikbaar. Dit artikel vertelt je meer over de beschikbare mogelijkheden en waar je zo’n cursus kunt afleggen.

Welke soorten vca-cursussen zijn er?

De veiligheid bij een vca cursus wordt getoetst door middel van een vca checklist. Deze bestaat uit een vragenlijst, waarbij alle vragen positief beantwoord moeten worden om een vca certificaat te kunnen behalen. Dat is echter lastiger dan je denkt, want er moeten vaak veel interne veranderingen gemaakt worden om daadwerkelijk de veiligheid te kunnen verbeteren. Er zijn drie verschillende soorten vca cursussen beschikbaar. Als eerste hebben we een b-vca certificaat. Dit staat voor Basisveiligheid VCA certificaat en is gericht op operationele medewerkers van een bedrijf. Daarnaast heb je een vca vol certificaat, wat de afkorting is voor Operationeel Leidinggevenden certificaat en is dus bedoeld voor operationeel leidinggevenden, maar ook ZZP’ers. De derde optie is het vil-vcu certificaat.

Deze afkorting staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden, en is gericht op leidinggevenden en intercedenten binnen de uitzendbranche. Alle certificeringen zijn 10 jaar geldig. 

Waar kan ik zo’n cursus afleggen?

Er zijn heel veel examenlocaties in Nederland waar je een vca cursus kunt volgen en een examen af kunt leggen. Bijna in elke regio zit wel een locatie. Je kunt je makkelijk inschrijven en een handige tip voor bedrijven en scholen: je kunt vaak vanaf acht personen een vca cursus inclusief examen op locatie boeken.

Dus, kijk bij jou in de buurt waar het mogelijk is om een examen af te leggen en kies de juiste cursus om de veiligheid te verbeteren, want veiligheid staat voorop!