Wonen & tuin

Waarom rookmelders belangrijk zijn

Waarom rookmelders belangrijk zijn

In Nederland is het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om ook in de bestaande bouw, per verdieping een rookmelder geïnstalleerd te hebben. Hiernaast is het ook gewoon super belangrijk om deze in huis te hebben. Rookmelders zijn cruciale apparaten die brand in een vroeg stadium detecteren en het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood. Branden breken onverwachts uit, waardoor mensen maar heel weinig tijd hebben om eigendommen en, in extreme gevallen, hun leven te redden. Het installeren van een rookalarm en sensor in je huis is de eerste stap in het beveiligen van eigendommen en familie.

Waarschuwt voor dreigend gevaar

Met goed werkende rookmelders, zal je gemoedsrust hebben terwijl je thuis bent. Je dierbaren en eigendommen zullen veiliger zijn door vroegtijdige detectie van rook en brand. Vroegtijdige waarschuwingen kunnen u helpen de dreigende ramp aan te pakken terwijl deze zich nog in de beginfase bevindt. En let erop dat je altijd eerst familie in veiligheid brengt en daarna pas eigendommen. Sterker nog laat eigendommen als het moet gewoon achter, dit is het niet waard om je leven voor te riskeren.

Verhoogt de waarde van uw woning

Rookmelders worden als essentieel beschouwd door de meeste klanten die op zoek zijn naar een huis. Als u overweegt uw huis in de toekomst te verkopen, kan een rookmelder de waarde van uw huis verhogen.

Versterkt het noodplan voor brand in het gezin

Rookmelders zijn een van de meest kosteneffectieve apparaten die je ooit in huis zult hebben voor beveiligings- en veiligheidsdoeleinden. Een andere kosteneffectieve maatregel is het opstellen van een brandplan voor noodgevallen. Een veiligheids- en evacuatieplan fungeert als een richtlijn voor alle bewoners in huis en wat zij moeten doen in geval van brand. Het plan moet onder meer voorzien in veilige kamers, kaarten voor een veilige evacuatie en repetities van wat te doen. De aanwezigheid van een rookmelder maakt het hele plan de moeite waard, omdat het je waarschuwt voor dreigende brandrampen.

Geleverd met extra functies

Tegenwoordig is het mogelijk om rookmelders aan te schaffen met extra functies. Deze functies kunnen extra veiligheid of gebruiksgemak bieden. Je kan bijvoorbeeld rookmelders kopen die je draadloos aan elkaar kan koppelen, waardoor ze allemaal alarm slaan, ook wanneer slechts één rookmelder rook ontdekt. Hiernaast is het ook mogelijk om een rookmelder te kopen die je aan de wifi kan koppelen, waardoor je op je telefoon meldingen krijgt en gegevens kan bekijken. En als laatst kan je ook ook een combimelder kopen, deze detecteert naast rook ook koolmonoxide bijvoorbeeld.

Maakt het blussen van branden eenvoudiger

De meeste branden beginnen met de uitstoot van koolmonoxide en rook. Het kan moeilijk zijn om te traceren waar deze gassen vandaan komen in gebouwen en huizen. Door rookmelders op de juiste plaatsen te installeren, kunnen brandweerlieden snel bepalen waar de brand vandaan komt en hun inspanningen richten op het op tijd blussen van de brand.