Geen categorie

Wanneer is het waardevol om rechtsbijstand in te schakelen bij een geschil?

advocaat

Veel mensen lopen op een bepaald moment in hun leven tegen een geschil aan dat zich maar niet oplost, of waarvan de uitkomst erg onrechtvaardig aanvoelt. Wat kun je hier tegen doen?

Wat is een juridisch geschil en welke soorten zijn er?

Van een juridisch geschil is sprake wanneer je een juridische overeenkomst bent aangegaan. Online verkoop, een werkovereenkomsten, of huurovereenkomsten zijn hier voorbeelden van. In sommige gevallen gebeurt het dat mensen een juridisch verschil aangaan zonder dat men dit doorheeft. Een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Voor al deze zaken zijn wetten opgesteld. 

Daarnaast kan het voorkomen dat je op een andere manier een geschil met iemand hebt, bijvoorbeeld een geschil met de buren of iemand die je mishandeld heeft. Ook in dit geval kan het lonend zijn om rechtsbijstand te zoeken. Met name wanneer je van mening bent dat je recht hebt op schadevergoeding, Maar ook wanneer je vooral voornemens het geschil op wil lossen.

Een zakelijk geschil of een geschil met iemand uit je omgeving

Veel personen die een geschil met elkaar hebben kunnen elkaar in de praktijk simpelweg niet uit de weg gaan. Bijvoorbeeld wanneer je een zakelijk geschil hebt met je leverancier, een klant of een vervoerder waar je van afhankelijk bent. Ook bij een geschil met de buren is het natuurlijk onnodig of zelfs praktisch onmogelijk om ergens anders te gaan wonen. In dit geval kun je er voor kiezen om een mediator in te schakelen. 

Bemiddeling in plaats van, of naast een rechtszaak

Bij mediation  lossen partijen zelf hun conflicten samen op. Dat wordt gedaan middels bemiddeling van een onafhankelijke partij. Mediation kan op elk rechtsgebied en ook naast een rechtszaak plaatsvinden. De mediator wijst beide partijen op hun rechten en plichten, en benoemt wat in de praktijk een adequate oplossing zal zijn in het kader van de redelijkheid en billijkheid.

Uiteraard neemt de mediator zijn praktijkervaring en zijn juridische kennis hierin mee, wat in veel gevallen genoeg kan zijn om beide partijen er toe te bewegen een overeenstemming te bereiken. Veel advocatenkantoren bieden naast rechtsbijstand mediatie aan. Bijvoorbeeld advocatenkantoor MRS advocaten voor een mediator in Enschede. 

Rechtsbijstand bij een geschil met de overheid

Geschillen tussen de overheid en zowel rechtspersonen als natuurlijke personen komen vaak voor. In 2019 bleek bijvoorbeeld dat de belastingdienst fout zat bij de kinderopvangtoeslag. Honderden mensen hebben in navolging hiervan terugbetaling en schadevergoeding ontvangen.

Dat overheidsinstellingen te snel onterechte of onredelijke beslissingen maken komt zo nu en dan vaker voor. Heb je het gevoel dat je onrechtmatig wordt benadeeld door een instelling van de staat? Leg dan je verhaal eens voor aan een advocaat bij je in de buurt, bijvoorbeeld deze advocaat in Enschede.