Diensten

Wat is een antigeentest en wat kun je er mee?

Lees hier meer over de antigeentest en wat je ermee kan

Wat is een antigeentest? Dit is een vraag die veel mensen zich de laatste tijd stellen. Gezien de pandemie in de wereld al een poosje om zich heen grijpt hebben we er gelukkig inmiddels deels al mee leren omgaan. Zo weten we nu vrij goed wat we moeten doen om het virus onder controle te houden. Voorbeelden hiervan zijn het dragen van een mondmasker, anderhalve meter afstand houden en regelmatig je handen desinfecteren. Een ander voorbeeld is het doen van een antigeentest om het coronavirus op te sporen. In deze blog lees je meer over wat een antigeentest is en wat je ermee kunt doen.

De pandemie en de antigeentest

Sinds de pandemie begonnen is verkeerden een hoop mensen in onzekerheid. Dit kwam voornamelijk doordat we nog niet zeker wisten met wat voor een virus we te maken hadden en wisten we nog niet hoe we deze moesten opsporen. Gelukkig weten we dit inmiddels wel dat dit onder andere kan dankzij de antigeentest en hebben we zelfs al vaccinaties om ervoor te zorgen dat mensen minder ziek worden. Dat neemt niet weg dat het virus zich snel kan verspreiden, waardoor het belangrijk is voor mensen om te weten wanneer zij besmet zijn. Dankzij onder andere de antigeentest kan dit.

Antigeentest en het coronavirus

Dankzij een antigeentest kun je het coronavirus dus eenvoudig laten opsporen. Een antigeentest werkt anders dan de PCR test, dit zijn de testen die in de teststraten worden afgenomen. Een antigeentest zorgt er namelijk voor dat zogeheten antigenen van het coronavirus worden opgespoord. Deze antigenen zijn eiwitten en zitten aan de buitenkant van het virus. De antigeentest spoort deze antigenen dus op. Dit gebeurt binnen 15 minuten. Een antigeentest kun je zelf afnemen in de vorm van een zelftest, of laten afnemen als je bijvoorbeeld een antigeentest als bewijs nodig hebt. Het is hierbij goed om te onthouden dat een antigeentest als bewijs niet altijd geldig is. Soms wordt hier specifiek om een PCR test gevraagd.

Afnemen van een antigeentest

Het afnemen van een antigeentest gaat gelukkig snel een eenvoudig. Dit gebeurt door met een wattenstaafje een uitstrijkje te laten maken van je neus en mond. Binnen 15 minuten heb je het resultaat. Als je de test door iemand anders laat afnemen, zoals bij een gecertificeerd bedrijf kan het resultaat langer duren. Sommige mensen hebben het resultaat van een antigeentest nodig als bewijs dat zij geen corona hebben. In andere gevallen, wordt een PCR test gevraagd die over het algemeen preciezer is. Met een antigeentest kun je dus redelijk betrouwbaar binnen 15 minuten zeggen of je het coronavirus bij je draagt of niet.