Overig Wonen & tuin

Wat is leidingwater?

Het is een verzamelnaam voor water dat technisch wordt geleverd of zich bevindt in waterleidingen. Doorgaans wordt leidingwater meestal gelijkgesteld met drinkwater. In sommige gevallen zijn er twee waterdistributiesystemen in steden wordt het bluswater voor de brandkranen van de brandweer aangevoerd via een netwerk van leidingen dat onafhankelijk is van het drinkwaternet.

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel calcium hydrogeencarbonaat bevat. Bij verhitting (b.v. ketel, wasmachine) of verdamping wordt het calcium hydrogeencarbonaat geheel of gedeeltelijk omgezet in calciumcarbonaat. Het calciumcarbonaat wordt dan zichtbaar in de vorm van kalkvlekken op armaturen of witgrijze afzettingen op bijvoorbeeld verwarmingsstaven. Water met een hoog kalk- en magnesiumgehalte wordt in de volksmond ook wel “hard” water genoemd.

Kalkaanslag kan onder meer het verwarmingselement van je wasmachine vernielen. Hoewel de meeste wasmiddelen waterontharders bevatten, is hun onthardings capaciteit niet altijd voldoende voor hard water. Daarom zijn in de handel waterontharders verkrijgbaar. Als je je leidingwater eerst door de waterontharder laat stromen, is het verbruik van afwasmiddel meestal lager en heb je geen extra waterontharders nodig. Bovendien beschermt ontkalkt leidingwater ook andere huishoudelijke apparaten, zoals waterkokers of koffiezetapparaten, grotendeels tegen kalkaanslag. Ontkalkt water vermindert ook de hoeveelheid schoonmaakwerk in badkamer en keuken, omdat zacht, ontkalkt water niet zo snel kalkvlekken achterlaat.

Je drinkwater ontkalken

Om drinkwater te ontkalken, kun je speciale waterfilters of waterontharder gebruiken. Er zijn verschillende formaten, afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt. Bij regelmatig gebruik is de beste keuze een waterontharder direct bij de huisaansluiting. Deze systemen werken meestal als ionenwisselaars of met omgekeerde osmose technologie. In ionenwisselaars worden kalk- en magnesiumionen die hardheid veroorzaken, vervangen door natriumionen, terwijl in omgekeerde osmose het water wordt ontkalkt door zeer fijne membranen.

Ontkalking van drinkwater kan de pH-waarde sterk doen dalen. Dit kan leiden tot een verhoogde afgifte van zware metalen uit leidingen en corrosie van leidingen. Daarom moet een centrale waterontharder bij de huisaansluiting altijd in overleg met een gespecialiseerd bedrijf worden toegepast. Bovendien kan sterk gedemineraliseerd water (b.v. door omgekeerde osmose) schadelijk zijn voor de gezondheid en moet het daarom gedeeltelijk opnieuw worden gemineraliseerd voordat je het drinkt.