Elektronica & telecom

Welke laadkabel heb ik nodig voor mijn elektrische auto?

Als je overweegt een elektrische auto aan te schaffen, vraag je je misschien af wat voor soort laadkabel je nodig zult hebben. In dit blogbericht schetsen we de verschillende soorten laadkabels en hoe ze werken met verschillende soorten auto’s.

Er zijn twee hoofdtypen laadkabels: Type 1 en Type 2. Type 1 laadkabels worden meestal gebruikt bij oudere modellen auto’s, terwijl Type 2 kabels nodig zijn voor nieuwere modellen.

Type 1 Laadkabel

Het eerste type laadkabel is de standaard Type 1 kabel. Dit is het meest gangbare type kabel en is geschikt voor alle elektrische auto’s. De Type 1 kabel heeft drie pinnen: twee grote pinnen voor de hoogspanningsstroom en een kleine aardingspin.

Type 2 oplaadkabel

De tweede soort laadkabel is de nieuwere Type 2 kabel. Deze kabel is verplicht voor alle nieuwe elektrische auto’s. De laadkabel type 2 heeft vier pinnen: twee grote pinnen voor de hoogspanningsstroom, een kleine aardingspin, en een derde pin voor de communicatie tussen de auto en de oplader.Hoe de juiste oplaadkabel kiezen

Bij het kiezen van een oplaadkabel moet je rekening houden met het type auto dat je hebt en het type oplader dat je gaat gebruiken. Heb je een nieuwer model auto, dan heb je een Type 2 laadkabel nodig. Je moet er ook voor zorgen dat de oplaadkabel compatibel is met de oplader of laadpaal die je gebruikt.

De meeste openbare opladers zijn compatibel met beide soorten auto’s, maar sommige thuisladers zijn dat niet. Als je niet zeker bent, kun je het beste je autofabrikant of elektricien raadplegen.

Als je eenmaal bepaald hebt welk type kabel je nodig hebt, zijn er nog een paar andere dingen om rekening mee te houden. De lengte van de kabel is belangrijk, want je wilt er zeker van zijn dat hij lang genoeg is om van je auto naar de lader te reiken. Om er zeker van te zijn dat je je auto in de meeste situaties goed kunt opladen is het verstandig om te kiezen voor een lengte van minimaal 3 – 5 meter.

Je moet ook letten op de stroomsterkte van de kabel. Een hogere stroomsterkte betekent dat de kabel meer stroom kan verwerken, waardoor je auto sneller opgeladen wordt. Voor de meeste thuisladers is een kabel met een amperage van 16A voldoende. Mocht je niet weten welk amperage nodig is voor jouw type auto? Bekijk dan de handleiding.

Zorg er tenslotte voor dat je een kabel kiest die duurzaam en weerbestendig is. Dit zal ervoor zorgen dat hij lang meegaat en in alle soorten weersomstandigheden gebruikt kan worden. De spiraalkabel zorgt ervoor dat de kabel handig op te bergen is zonder in te leveren op de lengte.

Nu je weet welke soort laadkabel je voor je elektrische auto nodig hebt, kun je er zeker van zijn dat je de juiste voor je behoeften kiest. Met de juiste kabel kun je je auto snel en gemakkelijk opladen, waar je ook bent.