Overig

Alles over speelgoed en het belang van spelen

Speelgoed stimuleert de motorische, cognitieve, taal en sociale ontwikkeling van kinderen

Je hoeft maar terug te denken aan je eigen kindertijd om te concluderen dat spelen iets is wat alle kinderen doen. Of dit nu gaat om speelgoed, spelletjes doen met een hele groep of spellen zoals vadertje en moedertje spelen waarbij het volwassen leven wordt nagebootst, spelen is een groot onderdeel van de jeugd van kinderen overal. En dat is maar goed ook. Want spelen heeft een groot praktisch nut als we kijken naar de ontwikkeling van kinderen. In deze blog gaan we daarom dieper in op het belang van spelen en speelgoed.

Speelgoed, spelen en motorische ontwikkeling

Een van de voornaamste redenen waarom speelgoed en spelen belangrijk is voor kinderen heeft alles te maken met de motorische ontwikkeling. In de jongere jaren van ons leven is het namelijk erg belangrijk dat de motorische ontwikkeling soepel verloopt. Deze basis wordt namelijk gelegd als we nog jong zijn en we hebben er de rest van ons leven profijt van. Speelgoed en spellen zorgen ervoor dat we in situaties terechtkomen waarbij we onbewust onze motorische vaardigheden aan het oefenen zijn. Er zijn verschillende soorten speelgoed en spellen die deze ontwikkeling stimuleren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan steps en skeelers, maar ook aan simpele dingen zoals een bal of tol.

De wereld ontdekken met speelgoed

Een andere reden waarom speelgoed de ontwikkeling van kinderen bevordert is doordat het kinderen de kans geeft om van alles te ontdekken. Kinderen worden vaak kleine wetenschappers genoemd. Dit komt doordat ze alles over de wereld moeten leren en dit over het algemeen erg goed doen in een korte tijd. Hierbij gaan ze te werk als een kleine wetenschapper, waarbij ze van tevoren een aanname doen en in de praktijk toetsen of dit gebeurt of niet. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het slaan op een trommel, waardoor een hard geluid ontstaat. Dankzij dit speelgoed heeft het kind nu geleerd dat als het op een trommel slaat dit een hard geluid tot gevolg heeft.

Speelgoed, spelen en kinderrechten

Speelgoed stimuleert dus de motorische ontwikkeling en helpt kinderen de wereld te ontdekken. Daarnaast zijn er nog een tal van andere redenen bekend waarom speelgoed en spel belangrijk zijn voor kinderen. Het is dan ook niet voor niks dat het recht op spelen en vrije tijd wettelijk gezien opgenomen is in de kinderrechten. Al deze verschillende voordelen van speelgoed en spelen hebben hetzelfde basisprincipe. Speelgoed zorgt er namelijk voor dat kinderen uitgedaagd worden. Het moedigt aan tot onbewust leren door leerzame situaties te creëren die anders waarschijnlijk niet of minder waren voorgekomen. Het is dus erg belangrijk om dit te stimuleren zodat je kind zoveel mogelijk leerzame situaties tegenkomt!