Overig

1001 schaapjes

Iedereen kent het wel: soms heb je gewoon zo’n nacht waarin de slaap een marathon lijkt te doen en steeds verder bij je wegrent. En dan maakt het niet uit hoe veel schaapjes je telt, of je in een swissflex of een kingsize slaapt en of je gedoucht hebt voor het slapengaan. Het lukt je op dat moment gewoon niet.

Geen tijdsdruk

Een belangrijke eerste tip is om een kussen te kiezen die bij je slaaphouding past, anders is de kans op (toekomstige) nekklachten vrij groot. Ook kan het helpen om zo rustig mogelijk in bed te stappen. Laat de dag achter je, die is geweest en op morgen heb je geen invloed. Denk niet: ik moet over tien minuten in slaap gevallen zijn want deze tijdsdruk helpt je niet verder, daar wordt je lichaam alleen maar gespannen van. Lees een paar bladzijden van een (simpel) boek of luister naar rustgevende muziek. Je maakt je lichaam en geest op deze manier als het ware klaar voor de komende nacht. Als je de nacht rustig in gaat dan slaap je hoogstwaarschijnlijk ook beter.Het matras is ook een puntje van aandacht omdat deze natuurlijk ook niet het eeuwige leven heeft. Vervang hem ongeveer om de 10 jaar. 

Helpt je slaapkamer je?

De inrichting van je slaapkamer heeft ook invloed op je slaappatroon. Heb je veel rommel in je kamer en is het een verzamelbak van schreeuwende kleuren? Dan zou het kunnen dat dit je uit je slaap houdt. Probeer je kamer zo rustig en overzichtelijk mogelijk te houden, zodat je er daadwerkelijk tot rust kunt komen. En zorg er ook voor dat je gordijnen donker genoeg zijn en dat ze helemaal sluiten, zo voorkom je dat je met het eerste ochtendlicht al wakker wordt. Een snurkende partner die je nachtrust verstoord? Je zou kunnen kijken naar een bitje of een ander product om dit probleem te verhelpen.

Naar de huisarts?

Af en toe een mindere nacht is helemaal geen reden tot zorg maar mocht je hier (steeds) vaker last van hebben dan kan het geen kwaad om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je verder helpen en begeleiden. Tijdens je slaap ontspan je en dat vormt de basis voor de rest van de dag. Het is iets om in de gaten te houden maar geen directe reden tot paniek. Het is vooral belangrijk om oprecht, ongedwongen ontspannen te zijn en voor je het weet is het alweer ochtend.

Slaap lekker!