Wonen & tuin

Je tuin goed onderhouden met de juiste sproeiers

Het is zeker in de zomer erg belangrijk dat al je planten en bomen voldoende water krijgen, het zou immers jammer zijn dat alles dor en droog zou worden in de zomer. Hiervoor is het belangrijk dat je in je tuin de juiste materialen aanwezig hebt en goed voorbereid de zomer ingaat. Welke Gardena sproeiers jij nodig hebt hangt natuurlijk af van jouw type tuin en wat voor soort beplanting je in je tuin hebt staan. Dan is er natuurlijk nog de vraag of je alles met de hand gaat besproeien of dat je enkel de kraan open wil draaien. Het is eerst goed bedenken wat je wil voordat je de juiste onderdelen kunt gaan kopen. 

Niet bang van wat sproeiwerk

Wanneer je redelijk groene vingers hebt kan het zijn dat je met een simpele tuinslang en sproeikop al een heel eind gaat komen. Veel mensen vinden het rustgevend om in de tuin te werken en ook om elke ochtend of avond wanneer het begint af te koelen fijn alle planten water te geven. Dit is ook de meest goedkope en simpele optie. Je hebt enkel een tuinslang nodig, let er wel op dat deze lang genoeg is om tot het einde van je tuin te komen. Red je dit niet met zelfs de langste tuinslang? Dan zul je een koppelstuk moeten kopen en een extra tuinslang. Let hier wel bij op dat dit invloed heeft op de druk van het water. Niet denken dat er opeens minder water uit de kraan komt, het is namelijk hoe langer de tuinslang, des te minder waterdruk. 

De kraan open en kijken maar

Je kunt je tuin ook omtoveren in een mini Bellagio fonteinen paradijs. Je hebt verschillende sproeiers waarbij je enkel nog maar de kraan hoeft open te draaien. Je kunt denken aan een zwenksproeier, een leuke tip, deze sproeier is ook heel leuk voor de kinderen om doorheen te rennen op een warme zomerdag. Zelfs honden vinden het leuk om door de waterstralen te rennen. Zo kun je en je tuin watergeven en meteen de rest van het gezin entertainen. Ook zijn er zogenaamde cirkelsproeiers, deze hebben als voordeel dat zij een zeer groot deel van je tuin water kunnen geven doordat zij ronddraaien. Zo bereikt het water elke hoek van je tuin en kun je er zeker van zijn dat elke plant of boom voldoende water krijgt. Tot slot kun je natuurlijk ervoor kiezen een irrigatiesysteem aan te leggen, je hoeft dan nooit meer sproeiers te plaatsen. Het nadeel van dergelijke systemen is dan wel dat deze vaak erg prijzig zijn. 

Koppelstukken, aansluitstukken, stoppen en nog veel meer

Let wel goed op dat je niet alleen de juiste sproeiers, maar ook de juiste en vooral nodige Gardena onderdelen hebt. Denk aan koppelstukken om je sproeiers aan te sluiten op je tuinslangen of aansluitstukken om natuurlijk je tuinslangen weer aan te sluiten op je kraan buiten. Het zijn vaak maar kleine, plastic onderdeeltjes, maar wel noodzakelijk als je alles wil laten werken. Bij de meeste tuinslangen zitten al enkele koppelstukken of aansluitstukken, maar zeker niet bij allemaal. Let er dus op wanneer je voor nieuwe sproeimaterialen gaat dat je ook meteen alles koopt dat je nodig hebt. Dat bespaart je een tweede tripje naar de bouwmarkt.