Overig

Boekhouding: van XS tot XXL

boekhouden

Het beheren van de boekhouding van je onderneming is een aspect dat vaak als tijdrovend en duur wordt ervaren. Bij een besloten vennootschap zijn de gestelde wettelijke voorwaarden inderdaad niet te onderschatten. Voor kleinere firma’s en zzp’ers zijn de regels heel wat eenvoudiger. In deze laatste groep kan er dan ook flink wat geld worden bespaard door een slim(mer) beheer van de boekhouding.

Zelf doen of uitbesteden

Het voeren van een correcte boekhouding is meestal niet eenvoudig. Heel wat ondernemers zijn bijzonder goed in hun vakgebied, maar lopen vast op het financieel management van hun firma. Het bijhouden van de administratie, het tijdig inleveren van btw-aangiftes, het opstellen van jaarstukken, …

Het is voor heel wat briljante zelfstandigen geen sinecure om dit er nog even bij te doen. Je kan immers ontzettend goed zijn in je vakgebied, maar dat maakt je nog geen financieel expert. In een aantal gevallen kan het dus raadzaam zijn om je boekhouding, of een deel ervan, uit te besteden. Maar dat geldt zeker niet altijd.

Kosten besparen

Het bijhouden van de boekhouding is een tijdrovende activiteit die ten koste gaat van de beschikbare tijd die je hebt om je bezig te houden met je core business. Een uur dat je niet kan factureren, is een uur verloren omzet. Je kan je dus best de vraag stellen, of de kosten voor het uitbesteden van je financieel management, verantwoord zijn ten opzichte van de tijd die je er mee wint.

Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kan het inschakelen van een boekhouder al snel veel meer euro’s kosten dan je zelf op uurbasis kan factureren. Een eenvoudige rekensom, toch? Maar wat moet je dan? Tip: zelfboekhouden.org.

Tussenweg

Tussen het uitbesteden van het volledige financiële beheer van je onderneming en het helemaal alleen zien te redden, zit gelukkig nog een ruime marge. Voor een aantal zaken kan je het beste terecht bij je boekhouder. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het opstellen en indienen van een jaarrekening. Maar als het gaat om de eenvoudige administratie van je bancaire en financiële verrichtingen, kom je al een heel eind met bijvoorbeeld je bankafschriften.

Leestip, zelfboekhouden.org. Hierop staat immers heel wat informatie die je nodig hebt om je administratie te vullen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden, als je een groot deel van het werk al voor je kan laten doen? En dat enkel tegen de kostprijs van het afleveren of printen van een bankafschrift. Een simpele tip die je al snel heel wat tijd en geld kan laten besparen!