Overig

De handigheid van bubbeltjesplastic

Luchtkussenfolie is een bekende naam als het gaat om beschermende folie. Het is een product met vele benamingen. Sommige noemen het luchtkussenfolie omdat de folie bestaat uit allemaal kleine luchtkussentjes. Anderen noemen het weer noppenfolie vanwege de noppenstructuur op de folie. Dan is er ook nog bubbeltjesplastic, omdat de noppen die erop zitten ook wel op bubbels lijken. Het doorzichtige en stevige verpakkingsmateriaal kent eigenlijk iedereen wel.

Hoe wordt bubbeltjesplastic gemaakt?

Om bubbeltjesplastic te maken bevat het maar een paar stappen:

  1. Het begint met het mengen van harsmengsel in een extruder. Een extruder is een apparaat dat speciaal ontworpen is om gesmolten kunststof in een matrijs vorm aan te leveren.
  2. Het opvangen van de twee lagen vloeibare hars uit de extruder.
  3. De hars wordt vervolgens in een drum geplaatst en door de zuiging in de drum creëert het noppen.
  4. Daarna wordt de laagste laag hars toegevoegd dat alles afsluit.
  5. De vellen van de bubbeltjesplastic worden gesneden en in rollen opgerold.

Waar is bubbeltjesplastic voor bedoeld?

Als allereerst is het bubbeltjesplastic bedoeld om als een beschermend en schokwerend effect te dienen bij verplaatsing, vervoering en het verzenden van producten. De bolletjes vangen de zware klappen op tijdens het transport. Het materiaal is dus uitermate geschikt om fragiele en breekbare producten te beschermen. Voor kleinere pakketjes zou je luchtkussenenveloppen kunnen nemen. Tegenwoordig is er zelfs een bubbeltjesplastic dat geschikt is om voedsel te beschermen. Het bevat geen weekmakers en andere voedsel onveilige stoffen. Deze folie wordt onder andere gebruikt in fruitbakjes bij zachte fruitsoorten.

Ook om te isoleren

Dit is meestal gemaakt van uitsluitend nylon. Door de nylon barrière verlengt de levensduur van de nopjes. De voordelen hiervan is minder snel scheuren en de luchtnoppen zijn voller en behouden langer hun lucht. Bubbeltjesplastic isolatie is vooral geschikt voor een tuinhuis, schuur, garage of tuinkas en het vorstvrij bewaren je exotische planten. Door je tuinkas te isoleren, blijft de warmte binnen en de vorst buiten en je bespaart op verwarmingskosten. Zo is de investering van het bubbeltjesplastic ook snel terugverdiend. De stilstaande lucht in de bubbels zorgt voor een prima isolatie!