Diensten

Hoe effectief zijn de kuch schermen daadwerkelijk?

Er worden bij veel kantoren, voertuigen en supermarkten al gebruikt gemaakt van de zogenoemde kuch schermen. Het zijn platen van plexiglas die als bescherming dienen tegen het coronavirus. Maar hoe effectief zijn deze schermen nou daadwerkelijk?

Waar kunnen de kuch schermen gebruikt worden?

Voor als je op zoek bent naar een snelle preventie oplossing tegen het coronavirus, dan is een kuchscherm uitermate geschikt. Zo valt het te gebruiken op kantoor, aan de balie, in het onderwijs of in de horeca. Er zijn niet alleen soorten van plexiglas, maar ook van normaal glas dat van hetzelfde soort glas is gemaakt als dat van bij bushokjes.

Gebruikt als barrière 

De schermen meestal gemaakt van plexiglas, zijn in eerste instantie bedoeld om de mensen te beschermen, tegen elkaar. Wat het helpt voorkomen is dat er vochtdruppels van de ene persoon naar de andere persoon toekomen. Zo voorkom je dat dit soort situaties gebeuren, al helemaal in ruimtes waar mensen dicht op elkaar staan. Zoals in de winkel bij de kassa, in de bus, op kantoor of als je rijles hebt in de lesauto. 

Het RIVM heeft hierover gezegd dat het een goede barrière vormt, omdat het eigenlijk een grote variant is van een medisch spatmasker. Omdat de spatschermen er nog niet heel lang zijn is er nog geen uitvoerig onderzoek gedaan naar hoe effectief de bescherming nou daadwerkelijk is tegen het virus. Wat je er wel over kunt zeggen is dat de afstand van de druppels geblokkeerd wordt door zo’n scherm, en zo is de directe lijn tussen twee personen doorbroken.

Volledige afsluiting

Voor optimale bescherming kun je het beste de ruimte volledig kunnen afsluiten. Zoals in het openbaar vervoer zou dat best mogelijk moeten zijn. Ook een kassa is bijna in z’n geheel af te sluiten. Maar voor de horeca is het toch net wat lastiger. Bij restaurants en bars is het belangrijk dat het overzicht behouden blijft en dat er optimaal van de ruimte geprofiteerd wordt. Volgens het RIVM maakt het niet uit of het kuchscherm van plexiglas is of van polycorbonaat gemaakt is. Zolang het maar geen vocht doorlaat!