Overig

De keuze is reuze

Wat wil je later worden als je groot bent? Heb je daar weleens over nagedacht? Ga je bijvoorbeeld voor bankier, kunstenaar of jeuken je handen om te beginnen aan een installatietechniek opleiding? De keuze is reuze!

Wat wil ik eigenlijk voor later?

Het is vooral belangrijk om er achter te komen wat jij, in je hart echt wilt. Niet te veel luisteren naar wat je omgeving zegt, het is jouw leven! Je hebt meestal de mogelijkheid om te wisselen van studie maar het is wel zo fijn als je meteen een goed gevoel hebt over de opleiding die je doet. Het is ontzettend lastig om op jonge leeftijd al te weten wat je voor de rest van je wilt gaan doen dus misschien is het een goed begin als je alvast nadenkt over wat je niet wil. Dat klinkt misschien vreemd maar als je dit helder hebt kun je gaan kijken waar je krachten,voorkeuren en sterke punten liggen. Een studiekeuze en/of persoonlijkheidstest kunnen je hierbij helpen. En als je een beroep in gedachten hebt, probeer dan eens contact te leggen met iemand die dit beroep uitvoert. Zo kom je de leuke en minder leuke kanten van dat werk te weten. Dit mag iemand zijn die je (goed) kent maar dat hoeft niet. Daag jezelf uit, zo kom je verder! Ze zeggen ook wel dat als je iets doet wat je leuk vindt dat je dan geen dag uit je leven werkt.

Stage

Als je een keuze hebt gemaakt dan komt al snel je eerste stage om de hoek kijken. Dit is een periode waarin je heel veel leert en echt ervaart hoe het er in de praktijk aan toegaat. Sommige mensen hebben meer met theorie, anderen zijn helemaal in hun element als ze een praktijkopdracht mogen doen. Ongeacht jouw voorkeur stel op stage alle vragen die je hebt, als je een fijne begeleider hebt dan zal hij/zij blij zijn dat je zo geïnteresseerd bent. En vindt het vast niet erg om iets twee keer uit te leggen, je bent er tenslotte om te leren.Kan je het diploma al ruiken?

Klaar?

En als je dan na al dat harde werken, leren en die nieuwe ervaringen je diploma krijgt uitgereikt kun je gaan nadenken over wat je nu wilt doen. Een vervolgopleiding of er een jaar tussenuit met een groep? Het is en blijft jouw beslissing!