Elektronica & telecom

Het niet te onderschatten belang van algemene voorwaarden

Het gebeurt tegenwoordig lang niet altijd dat er een overeenkomst wordt afgesloten tussen twee partijen die een bepaald product verkopen of een specifieke dienst aanbieden. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe televisie of een keukentoestel gaat bestellen is de kans ongelofelijk klein dat je tijdens dat bestelproces een overeenkomst onder de neus geduwd zal krijgen. Toch is het zo dat er veelal op de factuur wordt aangegeven dat de algemene voorwaarden van het bedrijf in kwestie van toepassing zijn. Het gaat hierbij om een groot aantal verschillende voorwaarden die het bedrijf moeten indekken, maar die ook bepaalde garanties bieden voor de klanten. Zou je hier graag meer over te weten willen komen? Dat is mogelijk door middel van de onderstaande informatie!

Wat zijn algemene voorwaarden precies?

Algemene voorwaarden zijn zoals de naam reeds laat vermoeden die voorwaarden die op algemene schaal betrekking hebben tot jouw onderneming. Dit maakt meteen duidelijk dat deze voorwaarden ongelofelijk omvangrijk zijn. Ze maken dan ook in de praktijk doorgaans het volgende duidelijk:

  1. Over welke rechten en plichten beschikken de onderneming en de klant? 
  2. Wat zijn de betalingsvoorwaarden waaraan dient te worden voldaan? 
  3. Is er sprake van een bepaald zichttermijn (voor webshops) of niet? 
  4. De voorwaarden met betrekking tot de duur en beëindiging van de overeenkomst. 
  5. De eventuele aansprakelijkheid die van toepassing kan zijn. 
  6. Wat er moet gebeuren bij eventuele klachten. 
  7. Eventuele extra, bijzondere bepalingen. 

Zoals het bovenstaande overzicht duidelijk aangeeft is het zo dat algemene voorwaarden dus duidelijk ongelofelijk omvangrijk kunnen zijn. Ze hebben dan ook werkelijk betrekking tot alle verschillende onderdelen van jouw onderneming. Tijdens het opstellen van dergelijke voorwaarden spreekt het dan ook voor zich dat je er altijd goed aan doet om even grondig de verschillende aspecten van je bedrijf onder de loep te nemen. Zo weet je zeker dat je niets aan het toeval overlaat.

Zelf je algemene voorwaarden opstellen of uitbesteden?

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat het laten opstellen van algemene voorwaarden zeer belangrijk is. Het is ook altijd zeer van belang om er voor te zorgen dat de inhoud waar je voorwaarden over beschikken correct is. Hou er daarbij ook rekening mee dat deze voorwaarden een bepaalde wettelijke basis voorzien om op terug te vallen bij problemen. Om dit te kunnen doen is het wel noodzakelijk om er voor te zorgen dat de voorwaarden niet ingaan tegen de wetgeving. Gebeurt dat wel? Dan brengt dat in de praktijk natuurlijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Algemene voorwaarden staan immers nooit, maar dan ook nooit boven de wetgeving, in tegendeel.

Het merendeel van de bedrijven die er voor kiezen om algemene voorwaarden te laten opstellen doen dit omdat ze zich willen indekken tegen bepaalde risico’s. Er zijn op het internet tegenwoordig bijzonder veel voorbeelden terug te vinden van algemene voorwaarden. Het wordt echter niet aangeraden om daar gebruik van te maken. De kans is namelijk groot dat er één of meerdere van deze voorwaarden niet (volledig) van toepassing zijn op jouw bedrijf. Het is dan ook in principe altijd aan te raden om voor het opstellen van jouw AV’s een beroep te doen op een jurist of een advocaat.
Rocket Lawyer zet zich elke dag in voor hun klanten, om ervoor te zorgen dat zij de juiste juridische ondersteuning krijgen.