Rolstoelbussen moeten verschillende soorten rolstoelen kunnen vervoeren en zijn daardoor vaak niet de kleinste voertuigen. Maar het is ook weer niet zo dat je er meteen een speciaal rijbewijs voor moet hebben. Denk aan een zevenpersoonsauto. Als je daarin kan rijden, dan zal het besturen van een rolstoel meestal ook wel goed gaan. Maar omdat je iemand in een rolstoel rond gaat rijden, wil je wel zeker weten of dat allemaal goed gaat. Mensen in een rolstoel zijn nu eenmaal kwetsbaar.
Daarom kun je altijd een proefrit aanvragen als je overweegt een rolstoelbus te kopen, of als je je auto aan wil passen.
De instructies van rolstoelbussen
Als je rolstoelbussen gaat besturen, bestuur je doorgaans niet alleen een auto. Je zal ook de passagiers van de wagen moeten helpen met in- en uitstappen. Dan moet je ook weten hoe je niet alleen het stuur en het rempaneel van de wagen moet bedienen, maar ook alles wat betrekking heeft op het vastmaken van de rolstoelen en het in- en uitladen daarvan. Of je nu alleen de rolstoelen op moet vouwen en later weer uit moet vouwen als diens eigenaar uit de passagiersstoel stapt, of als de eigenaar de rolstoel nooit verlaat, het is wel fijn als je weet hoe alles werkt. Daarom kun je altijd instructies opvragen over het hoe en wat van de hele wagen.
Rolstoelbussen voor een proefritje meenemen
Rolstoelbussen moet je net zo goed een keer voor een proefritje meenemen als elke andere auto. Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij de auto hebt en een beetje weet hoe hij werkt en rijdt, voordat je er een mindervalide persoon in vervoert. Op deze manier ben je er op tijd bij als een rolstoelbus je niet ligt. Vraag daarom altijd om een proefrit als je een vervoersmiddel voor langere tijd nodig hebt, of als je voor de eerste keer in een voor een rolstoel aangepaste wagen gaat rijden.