Wonen & tuin

Hoe maak je je huis duurzamer?

Bij duurzaam wonen denken veel mensen vaak aan zonnepanelen of het huis laten isoleren, maar je kunt ook veel kleinere stappen nemen die wel degelijk effect hebben op het milieu. Zo creëer je in huis een puur design

Nadenken over duurzaamheid

Als je is gaat nadenken over wat je dagelijks gebruikt aan niet duurzame materialen en kijk of dat te vervangen is met producten die wel duurzaam zijn. Of kijk naar wat voor producten je aanschaft, kies je steeds voor de goedkoopste variant? Dat ziet er dan wel voordelig uit, maar gaat meestal ook minder lang mee. Dan is het van belang om een afweging te maken misschien door een tabel te gebruiken, waar je jaarlijks goedkoper mee uit bent. Ga dan ook vooral zuinig om met water, gas en warmte-energie. Verder in dit artikel krijg je een paar tips te lezen voor meer duurzaamheid in huis.

Led lampen

Het grootste voordeel van led lampen ten opzichte van gloeilampen is dat ze niet heet worden en daardoor minder energie verbruiken. Led lampen gebruiken zo 95 procent van de stroom, waar het bij gloeilampen maar zo 10 procent is. De rest van het stroom bij een gloeilamp wordt afgegeven als warmte. Ook als je kijkt naar de levensduur van lampen zie je dat de led lamp er ver bovenuit steekt.

  1. Led lamp 20000 uur of meer
  2. Spaarlamp tussen de 5000 en 10000 uur
  3. Halogeen lamp rond de 3000 uur
  4. Gloeilamp met een maximum van 1000 uur. 

Afval scheiden

Ook heeft afval scheiden een positief effect op het milieu en op een duurzamer leven. Op deze manier kun je makkelijker recyclebare materialen opnieuw gebruiken. Van plastic kunnen nieuwe verpakkingen gemaakt worden, oud papier wordt nieuw papier en van groenafval kunnen ze biogassen maken. Van glas wordt nieuw omgesmolten glas van gemaakt, zorg er daarom ook voor dat het gesorteerd wordt. Ook kun je kleding in een container stoppen, zodat mensen je kleding kunnen hergebruiken. Door je afval te scheiden bespaar je zelf ook meer in de kosten, doordat het plastic afval gratis opgehaald wordt. Door het te scheiden hou je dus minder restafval over en hoef je dus minder te betalen. Wat nog extra voordelen zijn voor afval scheiden zijn:

  • Minder CO2 uitstoot
  • Besparing van grondstoffen
  • Goed voor het broeikaseffect

Er zijn in totaal vijf dingen die gescheiden moeten blijven, dat zijn papier, glas, groenafval, plastic en dan als laatste krijg je restafval.