Klussen & verbouwen

Wat kun je met een reachtruck certificaat? Wij vertellen je meer!

Ben je werkzaam in de transportsector, de industrie of de bouw? Dan is het belangrijk om over de juiste certificaten te beschikken. Belangrijk zijn, voor jezelf of voor jouw personeel, bijvoorbeeld het behalen van een hoogwerker certificaat, een heftruck certificaat en/of een reachtruck certificaat.

Met name de laatstgenoemde categorie, het reachtruck certificering, wordt steeds belangrijker om te hebben voor veel werknemers en werkgevers. Maar wat houdt dat precies in, een reachtruck certificaat? Wat kun je precies met dit soort certificaten. In dit artikel vertellen je wat reachtruck certificaten zijn, welke voordelen je hiervan hebt en hoe de cursussen om deze te behalen zijn opgezet.

Wat is dat eigenlijk: een reachtruck?

Een reachtruck is een speciaal soort heftruck, die in bepaald opzichten van de traditionele heftruck verschilt. Een reachtruck heeft bijvoorbeeld altijd een elektromotor en geen diesel- of LPG-motor. Typerend voor reachtrucks zijn de inschuifbare en uitschuifbare masten (hier komt de term reachen vandaan). Doordat de mast goed inschuifbaar is, zijn reachtrucks ideaal om in kleine ruimtes te gebruiken. Ze zijn erg wendbaar en compact.

Mocht je in jouw bedrijf of als chauffeur met reachtrucks werken, dan is het van groot belang om voor jouw medewerkers of jezelf, een reachtruck certificering te regelen of te behalen. Hieronder leggen we je uit waarom dit zo belangrijk is!

Welke voordelen heeft een certificaat halen voor een reachtruck?

Het behalen van een reachtruck certificaat, naast een hoogwerker certificaat en heftruck certificaat, heeft de nodige voordelen voor organisaties en professionals in de industriële sector te bieden. Hoewel het beschikken over een reachtruck certificering niet verplicht is, is het wel verstandig om er zelf een te hebben of jouw personeel er een te laten halen. In de eerste plaats laat je hiermee zien dat je veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel hebt staan als werknemer of werkgever. Zeker als je werkgever bent, kan het laten volgen van een reachtruck cursus voor jouw personeel belangrijk zijn om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan heb je als baas alles gedaan om aan de Arbowet te voldoen. Ook kan het certificaat voor reachtrucks helpen om bij schade of ongevallen geld van de verzekering terug te krijgen, omdat je optimale veiligheid hebt nagestreefd en daarin niet nalatig bent geweest.

Daarbij is een tweede voordeel van certificeringen voor reachtrucks dat deze voordelig zijn. Vaak kan het certificaat binnen enkele uren tot een dag worden behaald, waarbij zowel het theoretische deel als praktijkdeel zijn inbegrepen. De kosten vallen ook erg mee, met prijzen die beginnen vanaf zo’n 125 euro. Redenen genoeg dus om jezelf of jouw personeel een diploma voor reachtruck rijden te gunnen!

Hoe is een cursus voor reachtruckers opgebouwd?

Cursussen voor reachtruck gebruik bestaan uit een stuk theorie en een praktijkgedeelte. De theorie zoomt in op onder andere veiligheidsvoorschriften, verkeersregels en de Arbowet, maar ook op vakkennis en het dagelijks onderhouden van reachtrucks. Het praktijkdeel concentreert zich op een goed beheersing van het voertuig, laden en lossen en de bediening van het hefgedeelte.