Het maakt niet uit of je al dan niet over de beste zonnepanelen in Friesland en omstreken beschikt. Alsnog kan de kou op onverwachte momenten toeslaan!
Tenminste, zolang er het een en ander aan je huis mankeert op het gebied van verwarming en isolatie. De meest voorkomende problemen en oorzaken hebben we voor je op een rijtje gezet. Plus wat je eraan kan (laten) doen, natuurlijk.
Isolatie
Ontsnapt er ergens in je woning warmte of komt de kou gemakkelijk binnen? Dan weet je dat je isolatie niet in orde is. Zoek de plek op waar je dit het beste merkt en dicht die grondig af. Ook kun je tochtstrips op ramen en deuren aanbrengen. Controleer ook op cruciale plekken zoals je dak, kelder en zolder of daar geen warmte ontsnapt.
Naden en kieren
Het komt best vaak voor dat leidingen van binnen naar buiten lopen en andersom. Dat betekent dus dat er zich openingen in vloeren, muren en/of plafonds kunnen bevinden die deels warmte doorlaten. Althans, zolang ze niet voldoende afgedicht zijn. Controleer dit en tref de nodige maatregelen met behulp van isolatieschuim of kit!
Dakbedekking
Heb je twee stappen geleden geconstateerd dat je dak een onderdeel van het probleem is? Laat dan een expert ernaar kijken en je dakbedekking herstellen indien nodig!
Rookkanalen
Uiteraard zet je de rookkanalen open zodra je van je open haard gebruik maakt. Doe je dat niet, dan ontsnapt de warmte via deze route. Sluit ze dan ook totdat je je haardblokken weer gezellig en aangenaam wilt laten knisperen.
Ventilatie
Ondanks het feit dat je er in de koudere periodes warmpjes bij wilt zitten, is het heel belangrijk dat je zorgt voor voldoende luchtcirculatie. Maar dan eentje die je zelf in de hand hebt door deuren en ramen tijdelijk open te gooien, in plaats van via kieren en gaten waarvan je het bestaan niet kent!
Verwarming ontluchten
Merk je een raar geluid in je radiatoren zodra je je verwarming weer aanzet? Dan zitten er luchtbellen in die je eruit moet halen door, je raadt het al, je verwarming te ontluchten. Zo niet, dan zullen je verwarmingselementen veel minder warmte afgeven.
CV-ketel wintercheck
Zodra je niet helemaal meer vertrouwt op de capaciteiten van je cv-ketel, dan is het verstandig om deze door een expert te laten controleren. Soms merk je het aan de moeite die je hebt met het verwarmen van kraanwater in je keuken of badkamer. Dat zou namelijk kunnen duiden op de noodzaak voor de aanschaf van een nieuwe boiler. En die wil je absoluut geïnstalleerd ruim voordat Koning Winter met zijn scepter gaat zwaaien hebben!
Verlichting
Ook op andere manieren kun jij je energierekening verlagen. Namelijk door energiezuinige lampen aan te schaffen. In de winter zet je die namelijk al veel eerder aan dan in zonniger periodes.
Kranen en afvoer buiten
Dit geldt voor iedereen die een buitenkraan heeft: sluit die af voordat het gaat vriezen, anders kun je hem vaarwel zeggen! Haal bovendien bladeren, takken en ander vuil tijdig uit je goten om verstoppingen voor te zijn.
Thermostaat
Nog een manier om op energie te besparen: je automatische thermostaat ‘s nachts uitschakelen! Die heb je namelijk alleen overdag nodig. Zodra je in bed ligt, zou de lekkere warme wol voldoende moeten zijn. Zo niet, ga dan deze lijst nogmaals goed na!