Hoezo? Wat moet je daaraan doen, dan? Regen zou voldoende moeten zijn. Af en toe een beetje sproeien en dan ben je wel weer klaar!
Niets is minder waar. Was het maar zo gemakkelijk! Uiteraard, met af en toe een buitje leeft je tuin weer flink op. Maar ook al leven we in Nederland, je hebt het nog steeds niet voor het zeggen wanneer die regenval zich voordoet. Dus kun je periodes van relatieve droogte in je tuin tegemoet gaan. Dan zul je zelf moeten ingrijpen, op welke manier dan ook. Daar zijn gelukkig vele verschillende en handige methodes voor.
Maar overdaad schaadt, zoals met alles. Water verzamel je en voer je af. Althans, het deel dat je niet gebruikt voor de bevordering van de groei van al je bloemen, planten en gewassen.
Ben je er inmiddels van overtuigd in hoeverre we in onze tuinen van water afhankelijk zijn? Mooi, dan hebben we ons doel al deels bereikt! Lees verder om erachter te komen hoe je water op de meest effectieve wijze over je erf verdeelt.
Regentonnen
Het voelt altijd aangenaam om te weten dat je water over je tuin giet dat door de natuur zelf verkregen is. Simpelweg door het op te vangen in je dakgoten, die het weer door laten stromen naar een regenton. Natuurlijk moet je wel geduld hebben en geluk dat deze zich laten vullen. Althans, het kan een behoorlijke tijd duren eer ze tot de nok toe vol zitten. Maar je kunt het wel gewoon naar je gieter verplaatsen en zodoende je bloemperken, gazon en/of moestuin in bloei zetten. Kies uit tonnen van hout of kunststof. Die laatsten gaan betrekkelijk langer mee dan die van natuurlijk materiaal.
Irrigatie
Sproeien kun je zelf doen door er telkens een tuinslang of gieter bij te pakken. Maar dit kun je ook aan een betrouwbaar irrigatiesysteem overlaten! Dit bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen, waarvan de meesten optioneel zijn:
- Basisapparaat: het moge duidelijk zijn dat je niet zonder dit component kunt. Hiermee regel je de waterdruk en filter je het water voordat het over je tuin wordt verdeeld.
- Mestbijmengapparaat: dit onderdeel maakt het mogelijk om sproeien van water en mest via één apparaat te regelen!
- Druppelaars: lees je goed in welke soorten het beste passen bij wat jij van water wilt voorzien. Terraspotten, heggen, bloemperken en balkonbakken hebben namelijk allemaal weer een andere druppelslang nodig.
- Sproeikoppen: om grote oppervlakken van water te voorzien, gebruik je deze. Bijvoorbeeld moestuinen, plantenbakken, bloemperken en struiken.
- Tuinsproeiers: de dorst van je gazon lessen? Daar heb je een automatisch sproeisysteem voor nodig dat je activeert wanneer het jou uitkomt!
Drainage
Droogte moet je niet hebben maar een te grote hoeveelheid water kan je bodem te drassig maken. Dan moet het bodempeil snel hersteld worden. Dat is gelukkig heel gemakkelijk met een systeem waar jij na installatie geen omkijken meer naar hebt! In de grond begraven drainagebuizen nemen via hun perforaties namelijk alle grondwater op en sturen het naar een door jou gekozen afvoerpu(n)t. Dat neemt jou weer allerlei zorgen uit handen en stelt je in staat om volop van je tuin en de zomer te genieten!