Wonen & tuin

Waar begint jouw erf? Laat dit duidelijk zien!

Zodra het aankomt op jouw erfgrens, wordt het tijd om heel goed na te denken. Want op wat voor manier wil je die precies aantonen?

Het kan heel belangrijk en nodig zijn om aan te geven tot waar mensen gewoonweg kunnen gaan en staan waar ze willen. Want helaas komt het te vaak voor dat mensen een tuin plat lopen, puur omdat ze zich niet bewust zijn dat ze privégebied betreden. Maar je wilt ook niet dat je tuin er in esthetisch opzicht onder lijdt dat je deze grens aangeeft. Vandaar dat we dus stellen dat je niet te snel tot een besluit moet komen over hoe je dit probleem aanpakt.

Het bouwen van een schutting is natuurlijk je beste optie. Ga wel van te voren grondig na wat het mooiste staat in jouw tuin. Want qua kleuren en materialen heb je een heleboel opties – en dus ook mogelijkheden om het flink te verknallen. Zo zal een metalen hek voor een sfeervol ingericht erf waarschijnlijk veel te klinisch overkomen. Dan kun je beter voor steen of hout gaan. Ja, hout. Laten we ons daar eens op baseren.

Hoe je je schutting opbouwt is natuurlijk helemaal jouw zaak. Maar toch hebben we een klein stappenplan voor je, dat je inzicht geeft in de basis. Hopelijk haal je hier je inspiratie uit en staat er binnen de kortste keren een pracht van een schutting aan de rand van je erf!

Voorbereidingen

Gewoon beginnen en hopen op het beste is funest voor ieder project dat je serieus dient te nemen. Het bouwen van een schutting vormt hierop geen uitzondering. Kijk of je online of in een catalogus geschikte bouwtekeningen kunt vinden. Uiteraard is een schutting in elkaar zetten wel maatwerk. Dus kun je die plannen net zo goed zelf maken!

Voordat je daarmee begint, is het verstandig om eerst te controleren of de ideeën die je hebt wel overeenkomen met gemeentelijke verordeningen. Daarin kan staan hoe hoog je schutting maximaal mag zijn. Je wilt toch niet het risico lopen dat je je constructie onverrichterzake weer af moet breken? En eventuele aangrenzende buren kunnen ook maar beter op de hoogte van je plannen zijn, mochten ze bezwaren hebben.

Is dat alles geregeld? Mooi! dan wordt het tijd om de bodem te controleren op wortels, steen en ander afval dat de aanleg van je schutting in de weg kan zitten.

Bouwen

Heb je de delen zelf opgebouwd of zaten die al in elkaar toen je ze kocht? In beide gevallen hoeven die nu alleen nog maar in de grond gezet te worden. Maar hoe, dat is afhankelijk van de bodem en de onderkant.

Want je schutting moet niet om kunnen vallen. Zodra je schutting op of in een tegelvloer gaat staan, komen er betonpoeren aan te pas. Komt deze op een houten oppervlak te staan? Dan heb je betrouwbare paalhouders nodig. Schaf die dus ook aan voordat je gaat beginnen.

Heel veel succes met je klus!