Veel mensen gebruiken worteldoek in de tuin om onkruid tegen te gaan, om zo te voorkomen dat de planten overwoekeren. Maar het is wel belangrijk dat je planten genoeg water krijgen. Heb je daarom een worteldoek nodig dat water doorlaat? Of juist waterdicht is? En zijn er verschillende soorten worteldoek die je kunt gebruiken? In dit artikel lees je meer informatie zodat je jouw tuin optimaal beschermt tegen onkruid, zonder je planten te beschadigen. Ook leggen we uit wat eventuele nadelen zijn van het gebruik van worteldoek en wat je in dat geval als alternatief kunt gebruiken. Zo zorg je ervoor dat jouw tuin er het hele jaar door prachtig bij ligt!
Wat de meeste mensen kennen als worteldoek
De meeste mensen herkennen worteldoek aan het zwarte doek met het opvallende groen ruit patroon. Dit patroon is aangebracht om het makkelijker te maken om je worteldoek recht op maat te knippen terwijl je in de tuin aan het werken bent. Het doek is gemaakt van geweven polypropyleen. Dit materiaal is erg duurzaam maar omdat het geweven is laat het nog wel water door. En dat is natuurlijk belangrijk want de grond onder het doek moet wel voldoende water krijgen. Voor je planten is het belangrijk dat je gaten in het worteldoek knipt op de plaatsen waar de planten staan zodat ze goed kunnen groeien.
Jute als natuurlijk afbreekbaar worteldoek
Worteldoek van polypropyleen werkt heel goed om onkruid dat vanuit de grond omhoog groeit tegen te houden. Het wordt vaak onder halfverhardingen zoals grind gelegd en blijft daar lange tijd liggen. Maar al dat plastic in de tuin is natuurlijk niet zo goed voor het milieu of de biodiversiteit in de tuin. Want het houdt niet alleen onkruid tegen maar ook wormen en insecten kunnen vanuit de grond niet naar boven komen en lopen het risico op verstikking. In plaats daarvan kun je ook jute op rol gebruiken als worteldoek. Dit materiaal is ook geweven en heeft veel van dezelfde eigenschappen als regulier worteldoek. Het verschil is dat jute een natuurlijk materiaal is en ook biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd lost het dus vanzelf op in de grond.
Zeil of vliesdoek
Mensen willen ook nog wel eens een zeil of vliesdoek gebruiken als anti-worteldoek. Vliesdoek wordt in de tuin sowieso veel gebruikt om bijvoorbeeld planten en kwetsbare bomen te beschermen tegen de kou tijdens vorstperiodes. Ook afdekzeilen worden nog wel eens gebruikt om bijvoorbeeld tuinmeubels af te dekken. En als je het toch in huis hebt, waarom zou je het dan niet gebruiken als worteldoek? Toch is het met klem af te raden om zeildoek of vliesdoek te gebruiken als worteldoek. Deze materialen laten namelijk geen water of lucht door. Daardoor verstik je de grond onder het zeil en verwarm je de grond waardoor er uiteindelijk helemaal niets meer groeit! Het is overigens ook af te raden om je houten tuinmeubels in de winter af te dekken met een afdekzeil. Onder een afdekzeil kunnen deze al snel gaan schimmelen.