Wonen & tuin

Op deze manieren kan jij je woning verduurzamen!

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een manier om een steentje bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Wil jij nou graag je woning verduurzamen en energie zuiniger maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? In dit artikel geven we je een aantal praktische opties die jij gemakkelijk kan toepassen om je woning een stukje duurzamer te maken! Op die manier bespaar jij in je energieverbruik en heb je een kleinere CO2 footprint! Wil jij dat ook? Lees dan snel verder. 

1. Goed isoleren

Je woning kan veel warmte verliezen door de muur, via het raam, het dak of door de vloer. Dat is natuurlijk zonde, want de warmte die een huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken. Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe meer warmte die dus zal vasthouden. Hier heb je enkele mogelijkheden in. Je kunt ervoor kiezen om een gevelisolatie te laten plaatsen, hierbij wordt de ruimte tussen de binnen en buiten muur opgevuld met isolatiemateriaal. Heb je een oude woning, dan kan het zijn dat je nog geen vloerisolatie hebt. Via de vloer komt veel kou naar binnen, dus een goede isolatie scheelt veel in energieverbruik! Andere mogelijkheden zijn nog dakisolatie of isolatieglas voor de ramen.

2. Wek je eigen energie op 

Naast het isoleren om te besparen op je energieverbruik, kun je er ook voor kiezen om je eigen energie op te wekken. Natuurlijk door middel van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een veel milieuvriendelijker alternatief op normale stroom. Bij het opwekken van zonne energie komt namelijk geen CO2 uitstoot kijken. Het laten plaatsen van zonnepanelen is misschien een investering, maar deze kun je na enkele jaren helemaal terug verdienen, omdat je bespaart op je energierekening! Zelfs bij bewolkt weer wekken je zonnepanelen energie op. Daarmee kun je zelfs met het klimaat in ons kikkerlandje veel besparen op je energieverbruik! 

3. Warmtepomp

Met een luchtwarmtepomp gebruik je de buitenlucht om je woning te verwarmen en zelfs je water van warmte te voorzien. Hierdoor kun je je CO2-uitstoot van je verwarming verminderen en dit zul je ook terugzien op je energierekening. Wat voor soort warmtepomp je kunt aanschaffen hangt weer af van de isolatie in je huis. Heb je een matig geïsoleerde woning dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je ketel op gas. Bij een woning met goede isolatie is een volledig elektrische warmtepomp mogelijk, die vervangt je ketel compleet, waardoor je dus geen gas verbruikt voor warmte in huis!

4. Verbruiksmanagers

Om te besparen op je energieverbruik is het ook belangrijk dat je hier inzicht in hebt. Zo kom je er ook achter waar nog kansen liggen om te besparen. Met een verbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik en je energierekening. Verbruiksmanagers zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn gratis apps, vaak via je energieleverancier, die je inzicht geven in je verbruik maar ook producten die je kunt laten installeren in huis die vaak een wat grotere investering zijn. Kies wel voor een energieverbruiksmanager die stroom en gas kan meten, om zo een totaalbeeld te krijgen van jouw verbruik!