Overig

Theorie examen, hoe bereid ik voor?

auto theorie oefenen

Iedereen gaat at some point wel hun rijbewijs halen. Dan komt ook het onvermijdelijke: het halen van je theorie examen. Tegenwoordig kun je al op jonge leeftijd beginnen met het behalen van jouw theorie examen. Je kunt nu al een theorie-examen doen als je 16 jaar bent. Zo kun je vroeg beginnen en al je rijbewijs halen als je 17 bent! Maar hoe bereid je nou goed voor? Lees het hier! 

Boeken en cursussen

Het is en blijft belangrijk om de juiste boeken te hebben. Denk hierbij dus ook aan de meest recente boeken. Er zijn af en toe ook veranderingen binnen de regels omtrent verkeer, dus het zou zonde zijn als je dan het verkeerde leert. Je kunt ervoor kiezen om een boek aan te schaffen, maar je kunt tegenwoordig ook veel theorie online oefenen. Zo kun je zelfs proef theorie examen voor de auto doen online. Op deze manier ben je écht goed voorbereid. 

Je kunt er ook voor kiezen om een spoedcursus toe doen. Op deze manier kun je jouw theorie examen binnen één dag halen. Bij een spoedcursus begin je vaak in de ochtend en leg je het theorie examen af later in de middag. Het handige van een spoedcursus is dat je les krijgt in plaats van zelf in een boek duiken. De docenten weten wat belangrijk is en hoe ze je het beste dingen kunnen aanleren. Vooral als je moeite hebt met het leren is het makkelijker om een spoedcursus te doen. En je kunt uitleg vragen over scenario’s, wat een belangrijk onderdeel is bij theorie examen. 

Zo’n spoedcursus kost natuurlijk wel wat meer dan een enkel theorie examen. Maar het is belangrijk om hier ook in mee te nemen dat de slagingskans wel hoger ligt bij een spoedcursus. Op het moment dat jij opnieuw een examen moet doen, had je eigenlijk net zo goed een cursus kunnen doen. 

Oefenen 

Als je het vertrouwen hebt om het in één keer te halen is het voordeliger om geen spoedcursus te doen. Wel is het belangrijk om veel te oefenen. Bij een theorie examen worden er veel scenario’s gegeven. Hierbij moet je vaak kiezen uit verschillende opties, waarvan één antwoord goed is. Je kunt dit doen door proefexamens te doen of mee te rijden met iemand al een rijbewijs heeft.

Zo kun je de verschillende scenario’s direct mee maken en vragen, waarom de bestuurder bepaalde dingen doet. Zij hebben hun theorie al gehaald en beschikken dus ook over deze kennis. Wel is het belangrijk dat je kritisch blijft en ook je afvraagt of het wel correct is wat ze op dat moment doen. Anders leer je het nog verkeerd aan.