Klussen & verbouwen

Wat te doen als je problemen met je afvoer hebt?

Een verstopte afvoer in huis is ontzettend vervelend. Vaak gaat een verstopping in de afvoerleiding gepaard met een nare stank. Daarbij loopt het water minder makkelijk weg. Zou je te lang wachten met een verstopping oplossen, dan is de kans groot dat het water helemaal niet meer wegstroomt naar de centrale riolering. In zo’n geval is het wachten tot de loodgieter langskomt, alvorens het sanitair weer gebruikt kan worden. Soms is het mogelijk om een verstopping zelf te verhelpen. In dit artikel lees je hier meer over.

Kamp je momenteel met een verstopping die niet meer zelf te verhelpen is? Schakel in dat geval de spoeddienst van de loodgieter in Alkmaar, Amsterdam, Den Haag of bijvoorbeeld Rotterdam in. Iedere grote stad kent loodgieters met zo’n spoedservice, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is.  

Ontstaan van een verstopping 

Voordat je een verstopping kunt verhelpen, is het belangrijk om te weten hoe deze ontstaat. De verstopping is vaak niets meer dan een ophoping van restafval. Denk hierbij aan haren die zich ophopen in de afvoerleiding, grote proppen met toiletpapier, resten die bij het spoelen van de borden in de afvoer stromen, enzovoorts. Met een zeefje in de gootsteen en bijvoorbeeld een filter in het putje van de douche is het mogelijk om de kans op een verstopping te verkleinen. 

Afvoer ontstoppen met keukensoda 

Een van de manieren om een verstopte afvoer te verhelpen is het gebruik van keukensoda. Dit middel heeft een ontvettende werking. Het restafval in de afvoer laat hierdoor makkelijker los van de wanden van de afvoer. Na het gebruik van de soda is het belangrijk om de afvoer met kokend water door te spoelen. Soda is een veel minder schadelijk middel dan een ontstoppingsmiddel uit de supermarkt. Het gebruik van deze ontstoppingsmiddelen wordt door veel loodgieters afgeraden. Niet alleen zijn de middelen zeer schadelijk voor het milieu. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn en zelfs de afvoerleidingen aantasten. 

Gebruik een trekveer om verstoppingen op te lossen 

Naast keukensoda is ook een trekveer een hulpmiddel die veel mensen thuis hebben liggen. Je kunt de trekveer door de afvoer duwen en vervolgens op en neer bewegen. Door af en toe aan de trekveer te trekken, komt het restafval dat in de afvoerleiding vastzit langzaamaan los. Net als bij het gebruik van keukensoda, is het ook bij het gebruik van een trekveer belangrijk om de afvoer goed door te spoelen na het gebruik hiervan. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de verstopping zich al snel opnieuw voordoet. 

Traditionele ontstopper gebruiker 

Een derde optie is het gebruik van de klassieke ontstopper. Het wordt ook wel een plopper genoemd door veel mensen. Met een plopper kun je de druk op de afvoerleiding verhogen, om zo afval los te trekken van een afvoerwand. Je zorgt voor een continu wisselende onder- en overdruk op de leiding. Spoel ook nu de afvoerleiding goed door na het gebruik van de plopper. Je kunt deze bij iedere bouwmarkt kopen. Dat geldt overigens ook voor de trekveer.