Wonen & tuin

Waterhardheid verlagen met een waterverzachter

waterontharder

Met een waterverzachter wordt de waterhardheid verlaagd, zodat kalkaanslag geen kans meer krijgt om zich te vormen in huis. In dit artikel leest u waarom een hoge waterhardheid schadelijk is, en wat het nut is van een waterverzachter.

Waterhardheid

De waterhardheid van uw leidingwater bepaalt hoe snel en hoe veel kalkaanslag zich vormt op allerlei plekken in uw huis. De waterhardheid verschilt per regio en vaak zelfs per plaats, afhankelijk van de waterbron waar uw leidingwater vandaan komt. Verreweg het meeste water wordt gewonnen uit de bodem, en die bodem bevat vaak vrij veel kalk. Gevolg is dat er altijd een bepaalde hoeveelheid kalk opgelost in dat water mee omhoog wordt gepompt. Sommige waterbedrijven doen zelf al aan een bepaalde mate van ontharding, maar de waterhardheid wordt helaas nooit helemaal verlaagd tot 0 Duitse graden (dH), vaak gaan de waterbedrijven niet verder dan 8 dH. Dat is jammer, want al vanaf 2,7 dH vormt zich kalkafzetting. De goedkoopste waterontharder is er al vanaf €700,00. 

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag veroorzaakt talloze problemen. Op kranen en tegels vormt zich een alsmaar dikker wordende laag kalkaanslag die zich maar moeizaam laat wegpoetsen. In warmwaterapparatuur slaat kalkaanslag vooral neer op verwarmingselementen, waardoor de warmteoverdracht steeds verder wordt bemoeilijkt. Kalk isoleert namelijk, en het rendement van de warmwaterapparatuur holt daardoor zienderogen achteruit. Dat is duidelijk te merken aan de energierekening. Bovendien begeeft die apparatuur het veel sneller dan nodig door overbelasting. Ook zal het zeepgebruik door een hoge waterhardheid veel hoger liggen dan nodig, want zepen en waspoeders lossen er moeilijk in op.

Samenvattend heeft een hoge waterhardheid nogal wat nadelen, ook financieel. Een waterverzachter is een effectieve oplossing voor een hoge waterhardheid.

Waterverzachter

Een waterverzachter verlaagt de waterhardheid door ionen te wisselen. De hard calcium- en magnesiumdeeltjes worden uit het water gehaald, daarvoor geeft de waterverzachter (ook wel ionenwisselaar genoemd) zachte natriumionen terug. Een waterverzachter is idealiter compact zodat hij makkelijk te plaatsen is in de meterkast, bij de watermeter. Verder werkt de betere waterverzachter op de waterdruk zodat er geen extra stroomkosten zijn.

Een waterverzachter zorgt er dus voor dat er geen kalk meer via de waterleidingen het huis binnen komt, en voorkomt zo de genoemde problemen gerelateerd aan kalkaanslag. Het verlagen van de waterhardheid met een waterverzachter bespaart zo op allerlei onnodige kosten.