Alle voedselverpakkingen hebben direct of indirect een impact op het milieu, of ze nu als ‘milieuvriendelijk’ worden beschouwd of niet. Factoren zoals natuurlijke hulpbronnen (gebruikt voor grondstoffen en voor de productie en het transport van verpakkingen) zorgen ervoor dat zelfs biologisch afbreekbare producten een ecologisch prijskaartje hebben.
Voedselverpakkingen zijn direct verantwoordelijk voor een breed scala aan milieukwesties, waaronder overvolle stortplaatsen, broeikasgasemissies en vervuiling door zwerfafval (zowel op het land als in de oceaan). De zorgen rond voedselverpakkingen en de impact ervan op de gezondheid van de aarde, zijn grotendeels gericht op de manier waarop ze worden afgebroken.
De schadelijke effecten van plastic voor het milieu
Van de 23 miljoen ton plastic verpakkingen die jaarlijks in Europa worden geproduceerd, komt 40 procent hiervan (9 miljoen ton) terecht op stortplaatsen, wat de bestaande ruimteproblemen nog verergert. Erger nog is het feit dat een schokkende 32 procent (meer dan 7 miljoen ton) uiteindelijk het land en de oceanen vervuilt.
In termen van de oceaan zou dit volume kunnen worden bereikt door elke minuut een met plastic gevulde vuilniswagen in de oceaan te dumpen. Als Europa dit traject voortzet, wordt geschat dat tegen 2050 het aantal gedumpte vrachtwagenladingen zou toenemen tot vier per minuut. Dit zou neerkomen op het feit dat er meer plastic dan vis in de oceaan is, wat de balans van de omgeving permanent over de rand zou doen kantelen.
Momenteel zijn er twee grote draaiende ‘plastic eilanden’ tussen de westkust van Noord-Amerika en Japan. Deze twee stapels puin zijn gezamenlijk bekend geworden als de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) of als de Pacific Trash Vortex.
Er wordt voorspeld dat zonder een radicale verandering in de hoeveelheid plastic die in de oceaan terechtkomt, de komende jaren meer dan 700 soorten zeeleven zouden kunnen uitsterven. Uit de huidige gegevens blijkt dat er al 267 soorten dieren zijn getroffen, waarvan de meest bekende de zeeschildpad is.
Milieuvriendelijke verpakkingen
Tegenwoordig zijn er veel verschillende milieuvriendelijke verpakkingen. Er zijn duurzame hamburgerdoosjes die worden gemaakt van karton. Het karton is gemaakt van houtsnippers van Scandinavische bomen. Deze verpakkingen zijn PEFC™ gecertificeerd en dat betekent dat er weer nieuwe bomen worden aangeplant. Daarnaast zijn deze hamburgerdoosjes biologisch afbreekbaar en vergaat het zwerfafval binnen 3 maanden.