Overig

Werkkamer inrichten: waar moet je op letten?

werkkamer inrichten

Ben jij voornemens om na maanden lang aan de keukentafel te hebben gewerkt nu eindelijk een thuiskantoor in te richten? Dan zijn er natuurlijk een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Allereerst is het goed te weten dat het verstandig is om een aparte ruimte in te richten. Zo heb je niet alleen het gevoel dat je ook echt een kantoor hebt, maar kun je je ook afsluiten van de rest. Vooral wanneer je kinderen hebt, is de kans vrij groot dat deze na schooltijd het nodige geluid maken, wat je focus en dus ook productiviteit natuurlijk niet ten goede komt. Om ervoor te zorgen dat jij je werkkamer zo goed mogelijk kunt inrichten, hebben we een aantal praktische tips voor je die hieraan kunnen bijdragen.

Zorg voor een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is onmisbaar wanneer je de nodige uren achter elkaar achter de pc zit. Je kunt je namelijk voorstellen dat wanneer je niet de juiste ondersteuning voor onder andere je rug hebt, je hier op lange termijn last van kunt krijgen. Zorg er dus voor dat je niet alleen een stoel hebt welke in hoogte verstelbaar is, maar ook de rugleuning, armleuning en eventueel het zitvlak zelf. Belangrijk is namelijk dat je de volledige stoel helemaal kunt afstelling op de houding van jouw lichaam. Dit wordt ook wel een ergonomische bureaustoel genoemd. Daarnaast is het ook belangrijk te kiezen voor een bureau die voldoende ruimte biedt om al je spullen goed te kunnen neerleggen, maar ook om in de juiste houding aan kunt te zitten.

Opbergruimte

De meeste kantoren binnen een bedrijfspand zijn voorzien van de nodige opbergruimte. Niet alleen werkt het vele malen prettiger in een opgeruimd kantoor, maar zorg je er ook voor dat er niemand bij eventuele gevoelige bedrijfsdocumenten kan. Nu zal dit thuis niet direct nodig zijn, maar is het wel handig om een opbergkast aan te schaffen. Dit kan een lockerkast zijn zoals op je werkt, maar een dressoir kan natuurlijk ook. Vooral wanneer je kiest voor een meubel welke half hoog is, biedt het je ook de mogelijkheid om hier wat extra accessoires op te zetten, zodat je je kantoor direct gezellig en sfeervol kunt aankleden. Zorg er wel voor dat je het geheel niet te vol zet met accessoires. Het moet natuurlijk wel een werkkamer blijven en geen woonkamer. 

Zorg voor voldoende zuurstof

Heb jij een kamer waarbij een raam open kan of heb je een ventilatierooster, dan is het belangrijk om hier goed gebruik van te maken. Wanneer je namelijk de hele tijd in dezelfde ruimte zit en er geen frisse lucht binnen kan komen, zul je merken dat je steeds vermoeider raakt. Dit komt doordat het zuurstof gehalte in de lucht steeds minder wordt. Door de kamer regelmatig te ventileren zul je merken dat je hier geen last van hebt en word je ook niet zo snel moe. Heb je de mogelijkheid niet om een raam open te zetten of heb je ook geen ventilatierooster? Geen probleem! Je kunt er ook gewoon voor kiezen om een luchtzuiverende plant op de kamer te plaatsen, zodat de plant zorgt voor extra zuurstof.